• La coalició valencianista també considera fonamental  limitar el desenvolupament portuari per a la protecció i la supervivència del parc natural i insisteix en la paralització de l’ampliació del Port. Compromís ha presentat esta moció que es debatrà en el pròxim Ple municipal davant d’este episodi de contaminació.

Compromís insta a l’Assessoria Jurídica Municipal a presentar davant la jurisdicció penal una denúncia per delicte ambiental per afecció greu a l’Albufera a causa del vessament de fuel que han patit les platges del parc natural. Este és un dels punts de la moció que ha presentat la coalició valencianista al Ple municipal, tal i com ha anunciat el regidor Sergi Campillo qui explica que “estem davant un episodi gravíssim de les platges i no només perquè estem en una època de bany que afecta a veïns i visitants del parc natural i de València, sinó també per la greu afecció ambiental. Estem parlant de platges naturals que tenen el màxim grau de protecció, fins i tot a nivell internacional, i per tant des de Compromís estem molt preocupats i pensem que s’han de prendre mesures de manera urgent”.

En este sentit, Campillo ha destacat que “exigim que es faça una investigació exhaustiva sobre l’origen d’este vessament i que s’arribe al vaixell causant d’esta contaminació”. Per això, Compromís insta en la seua moció a Capitania Marítima i a l’Autoritat Portuària de València a accelerar la investigació sobre els responsables d’este episodi de contaminació per tal que assumisquen les despeses de descontaminació ocasionades així com les possibles responsabilitats penals que se’n puguen derivar. També demana a la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració del Servici municipal de Devesa-Albufera, a avaluar l’afecció que este episodi tan greu de contaminació ha pogut ocasionar a la flora i fauna tant de la part emergida com de la part submergida de la platja.

Ara bé, com ha assegurat el regidor Sergi Campillo, “estem preocupats perquè estem parlant de platges naturals d’alt valor mediambiental que tenen un dels majors ports europeus just al nord”. Entre les afeccions més greus, assegura Campillo, s’hi troba el bloqueig total de l’aportació d’arena des del nord per l’efecte barrera del Port de València i ha recordat com fa poc més d’un any el govern central va finalitzar les obres de regeneració d’una part de les platges del sud on va invertir 28 milions d’euros per transvasar 3 milions de metres cúbics d’arena, “una obra finançada amb fons europeus, mentre el Port de València no ha posat ni un euro”.

A més, Compromís considera que accidents com el que ha passat ara són conseqüència directa, en la major part dels casos, de la presència del Port al nord de les platges de l’Albufera, bé provocats per embarcacions fondejades en front de la costa de l’Albufera, bé per embarcacions que eixen o entren al mateix port. D’ací la importància de limitar el desenvolupament portuari per a la supervivència de l’Albufera de València, ha reclamat Sergi Campillo: “De res serveix voler declarar-la Reserva de la Biosfera si després permetem que un dels factors més importants que afecten a la seua supervivència no pare de créixer sense cap tipus de contenció ni de mesura”.

Per això, també en la moció que presenta la coalició valencianista al Ple s’exigeix al Port de València que execute projectes de restauració de les platges de l’Albufera per a compensar la seua afecció sobre les mateixes. Així mateix, reclama “a l’Autoritat Portuària de València i al govern central la paralització immediata de l’ampliació nord del port en quant a que esta ampliació suposarà incrementar el risc de més episodis de contaminació sobre les platges de la ciutat per la duplicació de la capacitat portuària respecte a l’actual i per tant, del trànsit de vaixells i megabucs de contenidors i del nombre de bucs fondejats en front de l’Albufera”.