Aprovada la moció de Compromís, l’Ajuntament comptarà amb un Registre públic en la web municipal per poder accedir a tots els honors i distincions de la ciutat al llarg de la història.

En paraules de l’exregidora de Cultura i portaveu adjunta de Compromís per València, Gloria Tello, “des dels governs de Compromís en l’Ajuntament de València vam impulsar l’actualització de la normativa en matèria d’honors i distincions de l’Ajuntament de València creant un Registre d’Honors i Distincions específic, a banda de demostrar que els aplicàvem sense sectarisme, acceptant propostes tant dels grups de govern com d’oposició”.

Ara, continua, “hem aconseguit aprovar una moció en la Comissió de Cultura per la qual el govern s’obliga a garantir la transparència i accessibilitat lliure del Registre d’Honors i Distincions a través de la pàgina web de l’Ajuntament”. En concret s’ha aprovat que el Registre siga un document publicat al web municipal, en pro de garantir i fomentar el dret de la ciutadania a tenir accés a una informació clara, completa, actualitzada i de fàcil accés.

Cal recordar que els honors i distincions són els reconeixements més importants que l’Ajuntament de València pot concedir a persones o entitats amb la finalitat de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats, servicis extraordinaris, treballs valuosos en qualsevol dels aspectes cultural, científic, artístic, esportiu, econòmic, professional, social, polític, o aportacions singulars prestades a la ciutat.

Com subratlla Tello, ‘‘hem volgut impulsar esta iniciativa no sols per a fer valdre els reconeixements institucionals més importants de l’Ajuntament de València, sinó també per una obligació legal en matèria de transparència i bon govern. D’una banda, el Reglament de Transparència i Participació Ciutadana compromet a l’Ajuntament de València a l’aplicació efectiva d’una política de promoció de la transparència; de l’accessibilitat a la informació pública. Però, a més a més, l’Article 10 de la Llei 1/2022 de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, determina que s’han d’incloure les dades i informació que siga rellevant per garantir la transparència de la seua activitat, amb la finalitat de permetre a la ciutadania la participació i el control dels assumptes públics’’.