• Robles sol·licita també que es canvie el màxim de 750€ mensuals del lloguer per a poder ser beneficiari de l’ajuda, ja que només hi ha 14 vivendes a València amb eixe preu.

 La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, ha presentat una moció a la comissió d’urbanisme per demanar a Catalá que incremente la partida pressupostària per a les ajudes municipals al lloguer de 2025. I ho fa en els termes següents: “de manera significativa i proporcionalment a l’increment del preu mitjà del lloguer”, que segons s’ha conegut, s’ha disparat fins un 71% a la ciutat de València.

A més, un punt que la portaveu de Compromís considera també de molta importància és incrementar el límit existent de 750 euros com a preu màxim del lloguer de la vivenda, fins els 1.400 euros. I és que, segons ha pogut comprovar el grup municipal Compromís, actualment sols hi ha 14 vivendes a tota València que tinguen un preu inferior als 750 euros. I de les 14 vivendes només quatre d’elles arriben als 70m2, estant la majoria entre els 24 i els 30m2.

Un dels mecanismes més directes per a pal·liar la situació de manera immediata són les ajudes al lloguer. L’any 2016, amb preus bastant inferiors als actuals, Joan Ribó destinava 1,2 milions d’euros a ajudes. Amb l’acceleració del mercat, a l’any 2018 es van destinar 2 milions d’euros.

Les ajudes van anar progressivament augmentant-se per part de l’alcaldia de Compromís, tant en import com preu màxim de lloguer, al mateix ritme que s’incrementava el preu de la vivenda. Així, l’any 2023 el govern de Joan Ribó destinà 3 milions d’euros i va establir un preu màxim de lloguer per a rebre ajudes en 700€.

“Ara cal un nou impuls a estes ajudes, ja que les dades que tenim actualment són demolidores –preus disparats un 71% i 1.700 persones en cua per a una vivienda pública- i considerem que Catalá no està donant resposta al problema de la vivenda com correspon”, ha dit Papi Robles.

“Les ajudes al lloguer han de seguir incrementant-se i adaptant-se a l’evolució del mercat immobiliari, i mentre esperem altres actuacions que ataquen directament l’arrel del problema, com ara la construcció de vivenda pública o la limitació dels preus del lloguer, les ajudes municipals són l’única via que tenen moltes famílies i molts joves de poder mantindre les seues cases” ha apuntat la portaveu.

El mercat de la vivenda a València està patint els darrers anys una escalada que ha provocat un estat d’alarma social. Des de 2007, el preu ha anat ascendint progressivament any rere any en augments continguts, però el creixement dels preus ha escalat de manera accelerada els últims dos anys, espentats per diversos factors com el lloguer turístic.