• Fuset afirma que el govern de Catalá incompleix l’Estatut d’Autonomia i el Reglament Municipal d’Ús i Normalització del Valencià.

El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha presentat una denúncia al Síndic de Greuges per “l’absoluta exclusió i marginació del valencià” en el programa d’activitats de la Gran Fira de València que ha organitzat enguany el govern de Catalá. Fuset considera que amb esta exclusió Catalá està incomplint tant l’Estatut d’Autonomia com el Reglament Municipal d’Ús i Normalització del Valencià, aprovat en temps de Rita Barberá.

El regidor valencianista explica que s’ha modificat el nom oficial  i tradicional  en valencià de la Gran Fira de València, passant-ho al castellà, Gran Fira de València, també a les xarxes socials institucionals, a la publicitat en autobusos de l’EMT o a les lones promocionals dels actes organitzats als barris que es troben únicament en castellà.

De la mateixa manera el tradicional cicle de “Concerts de Vivers” s’ha rebatejat com a “Conciertos de Viveros” i entre la seua programació no es poden trobar actuacions de música en valencià a diferència del que venia sent habitual en anys anteriors. Una exclusió incomprensible tenint en compte que en este cicle musical finançat amb fons públics estos grups exhaurien les entrades  a les poques hores d’eixir a la venda.

ÚS INCORRECTE DEL TOPÒNIM VALÈNCIA

En tots eixos elements comunicatius del propi Ajuntament de València  s’està fent servir un topònim per referir-se a la ciutat de València que no és el vigent legalment,  que d’acord amb la normativa de toponímia valenciana, correspon únicament al nom de València.

Fuset també explica que en els més de 250 espectacles artístics i culturals organitzats per l’Ajuntament de València és difícil trobar espectacles de música, teatre, humor o qualsevol altra expressió artística en la llengua pròpia. Concretament sols hi ha el títol d’un musical, un monòleg i actuacions de balls i folk sense un marcat component oral. “De manera absolutament artificiosa en eixe suposat llistat d’activitats en valencià l’Ajuntament de València, possiblement conscients de la clara discriminació lingüística, tracta d’ incloure també actes organitzats pels sectors fallers com les preseleccions de les candidates a Falleres Majors de València”,  ha apuntat Fuset.

Per això, l’exedil de Cultura Festiva durant els dos anteriors mandats, ha insistit en el fet que Catalá “està vulnerant clarament l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i en particular l’article on especifica que s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià. També el Reglament municipal. En contradicció amb esta disposició estatutària, l’Ajuntament de València està recorrent un camí invers de desvalencianització de la Gran Fira de València”.