• El regidor Giuseppe Grezzi ha sol·licitat empara a l’Alt Comissionat de les Corts Generals davant la desobediència del govern de María José Catalá de posar en marxa la més mínima Zona de Baixes Emissions a València en el termini requerit a totes les ciutats de més de 50.000 habitants.
• Hui dia no hi ha a València ni un sol metre quadrat en el qual es controle en paral·lel l’accés de vehicles pel seu nivell contaminant i la contaminació associada al trànsit, com exigeix la legislació.
Divendres passat, presumptament sobre la botzina, el govern municipal de María José Catalá aprovava en la Junta de Govern Local una ‘Moció d’Impuls per a la tramitació de l’Ordenança que regula l’establiment de les Zones de Baixes Emissions’. Amb això, el govern de PP i Vox pretenien cobrir la papereta i fer creure a l’opinió pública que dins del termini establit pel Reial decret llei 1052/2022 del 27 desembre, l’Ajuntament de València complia amb la seua obligació d’establir un sistema de restricció de vehicles més contaminants.
No obstant això, segons apunta el regidor de Compromís i ex responsable de l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, “tot és lletra morta”. I és que, com apunta el regidor valencianista, la subscripció d’eixe esborrany de pla a llarg termini, a més de no comprometre encara a res, no ha implicat el que exigeix la llei espanyola a les ciutats hui dia: l’activació d’una zona, per xicoteta que siga, en la qual es restringisca l’accés de vehicles segons les seues emissions, i al temps es controle l’evolució de la contaminació en eixa mateixa zona.
“A la nostra eixida del govern deixem el treball legislatiu molt avançat i treballat amb els agents socials, i la instal·lació de les cambres i els seus mesuradors ambientals, subvencionada i llista per a iniciar la instal·lació. I un any després segueix sense estar operant ni només un dels dispositius per a controlar els accessos ni s’ha tingut en compte per a res el treball realitzat amb les entitats en l’esborrany de futura ordenança, que pretén deixar la ZBE sense cap efectivitat per a reduir la contaminació”, resumeix Grezzi.
Per eixe motiu, Compromís per València s’ha dirigit formalment al Defensor del Poble per a sol·licitar-li que investigue a l’Ajuntament de València “per no complir la Llei 1052/2022 en la creació de les Zones de Baixes d’Emissions per a garantir la reducció de les emissions i els contaminants, que faça efectiva la protecció de la salut i l’adaptació al Canvi Climàtic”.
En el seu escrit, Compromís adverteix a més de que, segons l’esborrany d’Ordenança llançat pel govern bipartit i l’aprovació definitiva del qual es desconeix, l’aplicació de mesures que contribuïsquen a la reducció de la circulació dels vehicles motoritzats més contaminants es preveu a partir de l’1 de gener de 2028, i solament per a vehicles que no tinguen cap etiqueta o tinguen etiqueta ‘A’. A més, no preveu cap mena de restricció per a tota mena de vehicle dedicat a la distribució comercial, tinga l’etiqueta que tinga i de l’antiguitat que siga. Finalment, la proposta de zonificació de la ZBE exclou explícitament els barris marítims de la ciutat, molt afectats per la circulació de vehicles pesants i camions que donen servei al Port, on hi ha elevades concentració de contaminants.
“Estem segurs que el Defensor del Poble, com a encarregat de les Corts Generals de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans, prendrà cartes en l’assumpte, perquè el desafiament de Catalá a l’Estat i el mal que comporta a la ciutadania i a la salut pública és massa greu com per a prendre-s’ho de broma”, apunta Grezzi.
“Només cal observar com, a més d’incomplir les lleis d’Espanya, l’horitzó que planteja Catalá per a 2028 en la vigilància de la contaminació de trànsit és més laxa que la que ja apliquen ajuntaments com per exemple el de Madrid des d’este mateix 1 de juny. Parlem que Catalá estaria ja hui sent més negacionista i ultra que alguns dels governs més recalcitrants de l’estat”, analitza l’ex regidor de Mobilitat. “Només a una persona obertament negacionista del canvi climàtic i que al temps odie profundament les fites que ha assolit València en els últims anys se li ocorreria boicotejar la Capitalitat Verda Europea d’una manera tan sagnant com la que està posant en pràctica María José Catalá l’any que porta al capdavant del govern“.