Les biblioteques municipals de València són un servei públic fonamental que contribueix a la formació, a l’estudi, a la investigació, a la cultura i a l’entreteniment de la ciutadania. Les biblioteques municipals no sols proporcionen accés a una àmplia varietat de materials de lectura, sinó que també són espais de trobada i aprenentatge per a la comunitat.

Referent a això, la Biblioteca d’Orriols no compleix la Llei 4/2011, de 23 de març, de biblioteques de la Comunitat Valenciana, que, entre altres aspectes, determina que a les biblioteques municipals, la superfície d’ús exclusiu bibliotecari serà, com a mínim, de 300 metres quadrats útils, requisit aquest que no es compleix, ni des de lluny, en el que l’Ajuntament vol dir Biblioteca d’Orriols.

En este sentit, la coportaveu de Compromis, Gloria Tello ha volgut recordar que, “com a govern, Compromís va facilitar a la regidoria d’Acció Cultural gestionada pel PSOE, l’eixida de la biblioteca municipal d’Orriols del baix llogat i insalubre en el qual es trobava a l’Alqueria d’Albors, Alqueria que es va rehabilitar per al seu ús com a centre cultural, no com a biblioteca, però este trasllat per raons d’urgència, tenia un caràcter provisional”.

Esta cessió provisional, duta a terme en el final del mandat passat, havia d’anar acompanyada d’una cerca i rehabilitació d’un espai adequat i exclusiu per a biblioteca d’Orriols i de fet, este espai propi per a la biblioteca, per lògica hauria de situar-se en una alqueria limítrofa al Centre Cultural de l’Alqueria d’Albors, també de propietat municipal, pendent de rehabilitació i de 344,00 m² construïts, dimensions aquestes que sí que s’ajusten a la llei de biblioteques de la Comunitat Valenciana.

“En estos últims mesos, podem comprovar com els veïns i veïnes d’un barri tan necessitat, com és el barri d’Orriols, estan elevant les seues protestes en referència a les dimensions insuficients de la seua biblioteca i quin ha sigut la nostra sorpresa, en comprovar que, transcorregut més d’un any del canvi de govern, la nova corporació no ha realitzat cap moviment per a normalitzar la situació. Això ho hem pogut acreditar en sol·licitar el llistat d’immobles municipals i advertir que aquesta alqueria, que hauria d’albergar la biblioteca d’Orriols, encara ni tan sols ha sigut adscrita a la Regidoria d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, la qual cosa ens evidencia, que ni tan sols s’està impulsant ni el projecte de rehabilitació”, ha afirmat Tello.

“Durant els 8 anys de govern de Compromís, la rehabilitació i posada en marxa d’edificis amb valor històric per a ús cultural, va ser una prioritat evident i especialment en aquells barris més necessitats, com és el cas d’Orriols, un dels barris més multiculturals de la ciutat. En este sentit habilitem el centre cultural, però eixa línia de treball hauria de seguir amb la mateixa intensitat i no hauria d’oblidar la biblioteca. És per això que, i en vista de la nul·la iniciativa del nou govern amb la cultura, portem el tema a la següent Comissió de Cultura, esperant que el PP es pose les piles i no dilate més temps de l’imprescindible, el fer possible una biblioteca digna per als veïns i veïnes d’Orriols” exposa la coportaveu de Compromís.