El PP ha tardat un any a posar sobre la taula la seua ordenança per a la ZBE, o el que és el mateix, el seu mecanisme per a convertir València en l’única capital europea en la qual en 2028 encara, amb una excusa o una altra, es podrà circular per la ciutat amb vehicles altament contaminants. Un anunci que confirma la renúncia de l’alcaldessa María José Catalá a complir l’objectiu de les ciutats Missió de reduir les emissions i els contaminants per a 2030 en un 80%.

I és que el que Carbonell ha presentat com les normes definitives de funcionament de la ZBE per a 2028 és una recopilació de les excepcions que temporalment han operat i operen en altres ciutats per a fer la transició cap a ciutats sense emissions en un futur pròxim. No obstant això, l’objectiu que planteja el Partit Popular és una ciutat en la qual, pels motius més arbitraris, com ser família nombrosa, portar als xiquets amb cotxe al col·le, etc, pots saltar-te qualsevol restricció, independentment del que contamine el teu vehicle.

L’ànim de boicotejar esta política mediambiental per part del PP és tal que deixa sense efecte la principal bondat de la ZBE en totes les ciutats, que és la de posar data límit al termini de la substitució de flota dels vehicles d’empresa. En lloc de fer-ho i posar una data límit, el PP diu que camions, furgonetes i cotxes, dedicats a la distribució, però també senzillament a nom d’un autònom, podran circular lliurement independentment del que contaminen. València es convertirà així en el cementeri de vehicles contaminants que rebutgen totes les ciutats d’Europa.

I cal advertir-ho, especialment als seus veïns: els barris del Grau, el Cabanyal, la Malva-rosa i Natzaret es convertiran, de nou de la mà del PP, en l’aparcament de tots eixos vehicles contaminants i els que vinguen de fora. Perquè en lloc d’atendre les peticions veïnals d’instaurar allí estacionament de residents, el PP exclou aquests barris de la ZBE, convertint-los en el futur pol d’atracció i aparcament de tots els cotxes que vinguen de fora de la ciutat i dels locals que manquen de l’etiquetatge necessari. I per què fan això? Per què castiguen estos barris? Serà perquè no volen que l’obligat mesurament de l’evolució mediambiental reflectisca el que contamina el Port?

Fer-ho pitjor és summament difícil però a hores d’ara a pocs sorprén ja la següent barbaritat que puga presentar un govern de negacionistes mediambientals com el de María José Catalá”.