Papi Robles i Pere Fuset asseguren que l’edició d’enguany, la primera organitzada pel bipartit PP-Vox, “ni és Fira, ni és Gran, ni és de València”
La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, i el regidor d’esta formació, Pere Fuset, han criticat que Catalá ha acabat “de forma sectària” amb una Gran Fira “plural, coherent i consolidada” i han organitzat una festivitat “de marca blanca, sense cap presència del valencià ni de la cultura pròpia i d’involució respecte a temes d’igualtat i diversitat”. En definitiva, una Gran Fira que “censura” tot el que pertany a la idiosincràsia valenciana i que s’inaugura amb la marxa militar del “Novio de la Muerte”.
Robles ha destacat, per a començar, el canvi de nom de ‘Gran Fira’ a ‘Gran Fira’, “un canvi de nomenclatura que ni Rita Barberá es va atrevir a fer al seu dia. També ha criticat que hem passat d’oferir alguns concerts en la nostra llengua, que exhaurien entrades, a fer una programació íntegra d’icones culturals conservadores, que no han arribat ni tan sols al 10% de la venda d’entrades”.
Robles s’ha referit a la Gran Fira d’enguany com “un esdeveniment gris, amb una programació amb poca incidència en la població en general i que a més s’està veient molt reflectida en la baixa venda d’entrades dels concerts. Jo crec que la ciutadania està donant una resposta molt clara i directa a la senyora Catalá”, ha incidit.
L’exregidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha resumit l’edició del 2024 amb un contundent “ni Gran, ni Fira, ni de València”. Fuset ha detallat que el govern va respondre a Compromís en una pregunta al Ple que la programació en valencià de la Gran Fira és un monòleg. “Açò suposa un 1% de tota la programació”, ha assegurat.
Fuset ha arribat a qualificar de “valencianòfoba” la programació d’esta edició, i ha criticat el sectarisme d’haver eliminat el cartell lluminós de la Plaça de l’Ajuntament, mantenint-lo tancat en un magatzem, “per estar escrit en valencià”. “Este és el nivell al què està arribant la senyora Catalá”, ha dit.
CENSURA DELS GEGANTS I LES DANSES VALENCIANES MENTRE ES TOCA EL “NOVIO DE LA MUERTE”
Els representants de Compromís a l’Ajuntament han denunciat la desaparició dels gegants de la Gran Fira, que són gegants inspirats en els principis del segle XX, tradicionals a la Gran Fira, el Rat Penat Valentí, les danses valencianes, els nanos o els gegants, tots ells substituïts per l’himne militar de la legió, el “Novio de la Muerte”.
“Jo crec que ni a Berlanga se li acudiria un guió tan surrealista per inaugurar una Gran Fira. I estic convençut que ni tan sols la immensa majoria dels votants del Partit Popular entenen esta inauguració”, ha reflexionat Fuset.
UN DESPROPÒSIT QUE SE SUMA A LA CAVALCADA DE REIS “MANXEGA” I A LA SUPRESSIÓ DELS “CONCERTS DE FALLES”
“A la nostra ciutat encara tenim al rècord molt present la cavalcada de Reis, en la que es va passar d’elements, cançons i personatges de la identitat valenciana a uns “inflables manxecs” que van ser reutilitzats de la fira d’Albacete, i que d’amunt es pagaren a preu d’or”, ha dit Robles, qui també ha recordat que “en l’exaltació de la fallera major, encara tenim al rècord molt clar del canvi de la banda municipal i del folklore valencià per un musical madrileny així com unes Falles en les què no hem pogut disfrutar dels concerts que vam recuperar des de Compromís”.