Compromís per València ha fet este matí una acció reivindicativa i de protesta després de les declaracions de Catalá que s’ha negat a penjar la bandera de l’Orgull des balcó de l’Ajuntament, com s’ha vingut fent durant els últims anys, equiparant el col·lectiu LGTBI amb malalties com l’ELA o el càncer. Per això, la portaveu valencianista Papi Robles ha afirmat: “Si Catalá la lleva, Compromís la posa”.

Las portaveu de Compromís per València Papi Robles ha destacat que la bandera de l’Orgull al balcó de l’Ajuntament de València ha sigut un símbol per al col·lectiu LGTBI durant l’última dècada. Per això, “com que el PP i VOX es neguen a fer-ho, Compromís hem desplegat la bandera per a que, tot i que fora per uns minuts, tornara a lluir al balcó. Malauradament, l’alcaldessa ha enviat a la Policia que no ha permés que la bandera onejara ni un segon, arrancant-la de les nostres mans, recordant-nos que els drets s’han de defensar cada dia i que tornar enrere, amb este govern i amb Catalá, és possible”.

Robles lamenta que l’Orgull s’ha vist embrutat per diferents successos i regressions greus des de l’arribada del govern del PP i Vox a les institucions valencianes. La portaveu valencianista a l’Ajuntament recorda que “València ha estat en els últims anys una ciutat referent en l’assoliment de drets LGTBI, en la col·laboració entre institucions i moviments pels drets civils i en la protecció i foment de la diversitat sense complexos. Hui és protagonista d’escàndols liderats pels governs d’ultra dreta que volen fer-nos retrocedir”.

Papi Robles posa com a exemple d’estos retrocessos “l’expulsió de les organitzacions LGTBI de la organització dels Gay Games 2026, fent partidisme d’allò que hauria de ser un esdeveniment de promoció de la igualtat i la diversitat en l’esport. També l’intent de politització de l’Orgull LGTBI en la ciutat, trencant per primera vegada després de 9 anys la col·laboració entre l’Ajuntament i els moviments socials (Lambda, AVEGAL i FELGTBI+) per a la celebració d’este dia i organitzant una festa sense el suport dels moviments socials. Uns fets que han amagat la LGTBIfòbia del PP que ahir es va destapar clarament amb les declaracions de la pròpia alcaldessa de València, Maria José Catalá, equiparant al col·lectiu LGBTI amb malalties com l’ELA, el càncer o l’alzheimer, a les que es va sumar les del director general de Diversitat de la Generalitat amenaçant a Lambda amb afirmacions com ‘qui paga mana’, ‘qui no estiga que s’oblide de subvencions’ o ‘que se busque la vida a partir de ahora, pero ya. De la Generalitat que no esperen nada’.”

Davant d’això, la regidora de Compromís Lluïsa Notario explica que “hem presentat una moció d’urgència davant les greus declaracions d’ahir de l’alcaldessa María José Catalá,  les gravíssimes declaracions del director general de Diversitat, del Partit Popular, on diu que Lambda no vorà un duro públic o les greus declaracions de la consellera de Igualtat qualificant com a una celebració de l’insult la manifestació de l’Orgull de demà organitzada per les entitats. En vespra de l’Orgull es quan s’ha de xafar l’accelerador en matèria de drets LGTBI, però el PP ha decidit fer marxa enrere. Ací no hi ha un Vox al qual assenyalar com a culpable. És política cent per cent PP. Per això, demà al Ple municipal exigirem que l’alcaldessa demane disculpes per assimilar les persones LGTBI i malalties i instarem a Carlos Mazón a que cesse al seu director general de Diversitat que, en més d’un any, ha aconseguit posar-se a totes les entitats LGTBI en contra, trencant el consens i avanços que han regnat els últims anys”.

Moció urgent

En la moció urgent que presenta Compromís demà al Ple s’insta a Catalá a demanar perdó per les seues paraules on assimila a les persones LGTBI a les persones amb ELA, càncer o l’alzheimer. També exigeix a l’alcaldessa a que es reunisca amb les principals associacions LGTBI de la ciutat per tal de redreçar la situació. A més, proposa que el Ple acorde penjar la bandera LGTBI del balcó de l’Ajuntament, com a símbol de la lluita històrica i dels drets aconseguits per part de les persones LGTBI.

D’altra banda, reclama al President de la Generalitat a cessar el director general de Diversitat per la greu pretensió de prevaricar en l’adjudicació d’ajudes públiques. I que el govern municipal torne el lideratge organitzatiu dels Gay Games 2026 a les entitats LGTBI que treballen a la ciutat de València.