• Compromís assenyala que l’única exposició actualment oberta sobre l’important patrimoni arqueològic de la ciutat va ser inaugurada el desembre de 2022, durant el govern de Joan Ribó.

• Al mateix temps, en el passat any 2023 es va commemorar el seu 75 aniversari i, com recorda la coportaveu de Compromís per València Gloria Tello, “l’única acció realitzada pel govern de Catalá durant l’efemèride ha estat una nota de premsa en gener anunciant activitats que mai s’han produït”.

“Si la duració habitual d’una exposició és de sis mesos, ¿en quin estat podríem dir que està el servei encarregat de fer-les quan manté sense cap justificació la mateixa exposició durant un any i mig?”. La pregunta la fa la que fora regidoria de Cultura i ara coportaveu de Compromís per València, Gloria Tello, a la llum que este mes ja s’han complert 18 mesos des de l’estrena de l’exposició ‘Tota pedra fa paret’ a desembre de 2022 i allà continua sense senyals de cap activitat després de l’entrada del nou govern municipal.

“Parlem d’una situació de paràlisi generalitzada del Centre Arqueològic de l’Almoina”, diu Tello, que recorda que “des de Compromís vam dur a terme múltiples intervencions i, sobretot, tota la tasca administrativa encaminada a donar una solució definitiva en un espai museístic que heretàrem amb grans deficiències estructurals. Deficiències fruit de les polítiques del PP en les quals es feia prevaldre el punt estètic per damunt del criteri tècnic”.

“Qualsevol conclouria que és mort”, lamenta Tello, i afegeix, “no és per manca de voluntat i capacitat de treball dels funcionaris municipals, que amb nosaltres tenien previstes una sèrie d’activitats per celebrar els 75 anys del servei, començant ja en estiu de 2023. L’estat de mort clínica del SIAM només pot ser una decisió política”.

I és que, com indica, “des del mateix govern de Catalá són conscients de la paràlisi”. Si no, afegeix, “no haurien llançat en gener una nota responent a les advertències de Compromís, tractant de simular que estaven fent alguna cosa”. Però, com resulta evident, “cap de les coses que van anunciar s’ha dut endavant, i d’eixa nota ja han passat sis mesos. Si no han mort la difusió del servei, com a mínim el mantenen en coma profund, i enguany ja compleix 76 anys. Els 75 ja han passat”.

En qualsevol cas, des de Compromís demanen a Catalá que reprenga l’activitat de difusió de la tasca del SIAM, malgrat haver perdut el PP l’oportunitat de reivindicar la seua gran aportació en el seu75 aniversari. “València i la seua història no es poden permetre el luxe d’invisibilitzar el treball d’un servei imprescindible dins de l’Ajuntament”, conclou Tello.