·        Papi Robles ha anunciat que proposarà una moció al proper ple municipal perquè s’establisca una restricció de caràcter permanent, a diferència de la proposta que fa Catalá que es limita al temps que duren les obres del Port

El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de València ha presentat una proposta per limitar l’entrada de creuers i dels corresponents creueristes que desembarquen cada dia a València, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat turística a la ciutat. La iniciativa dels valencianistes es basa en tres punts molt senzills: límit a dos creuers i a 3.500 passatgers al dia, i vaixells de 280 metres d’eslora com a màxim. Es tracta de tres punts molt directes i concrets, que contrasten amb el ball de xifres i la falta de definició de Catalá a este respecte, tal i com han indicat des de Compromís. Per això, esta serà una moció al Ple de juny que presentaran desde Compromís.

            La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha explicat que “la proposta té un caràcter permanent, a diferència de l’anunci vague fet per Catalá, que limita l’entrada a un concepte indeterminat de megacreuers, que no  ha volgut detallar, i  només mentre duren les obres del Port; però la realitat és que això no deixa de ser una nova estratagema de Catalá, que sap perfectament que eixes obres no permetran l’accés dels vaixells més grans. Des de Compromís el que volem és que la ciutat estiga regulada de manera permanent respecte a l’arribada dels creuers i megacreuers”.

            Robles ha dit que, a més de la saturació que suposa per a la ciutat l’entrada de colp milers de persones, també cal tindre en compte la contaminació que generen l’entrada de tants creuers cada dia. “Per una banda, tenim la pressió turística de persones que entren en la nostra ciutat, però per una altra, tenim la contaminació que això genera i sobretot la baixada en la qualitat de la salut de les persones que hi vivim. Les dades fan fredat: el Port genera 2,7 milions de tones de CO₂ a l’any. És una barbaritat. Això està constat. Però després, si se anem a fer una mesura de de l’òxid de nitrogen i de l’òxid de sofre, que són dos elements que ataquen directament a la salut de les persones que el respiren, estaríem parlant d’unes aproximacions de 1.200 tones en el cas de l’òxid de nitrogen i de 300 tones en el cas del sofre”, ha apuntat la dirigent valencianista.

EL PORT CONTAMINA EL TRIPLE QUE TOT EL PARC AUTOMOBILÍSTIC DE VALÈNCIA JUNT

Papi Robles ha explicat que “moltes vegades sembla que no se n’adonem perquè el Port és com un forat negre en la ciutat, però ací hi ha un emissor de contaminants que és tres vegades més gran que tots els cotxes de la ciutat”. Per això, en la moció de Compromís també s’incorpora elaborar un estudi sobre les xifres de contaminació i els vaixells que usen gas natural liquat, els més contaminants.

Per la seua banda, el regidor de Compromís, Ferran Puchades, haa exposat que l’efecte postpandèmia ha ocasionat a partir del 2022 un increment de creueristes que el 2025 arribarà a un increment del 43%, amb 273.000 passatgers desembarcant a la ciutat. Una xifra que, per a Puchades, és “monstruosa” si es té en compte que es tracta només de l’afluència de visitants per via marítima.

Puchades ha assenyalat que la previsió és que el 2025 arriben a la ciutat 334 creuers amb 896.172 viatgers, “60.000 passatgers més que la població censada a València”. En els mesos de més activitat -maig, juliol i octubre- es preveu una mitjana de 4.000 creueristes diaris, amb pics de “10.000 passatgers en un sol dia”.

Finalment, la portaveu Papi Robles ha asseverat que el govern municipal “ens està acostumant a fer una política de refregits del Govern anterior, i de gestos, molt grandiloqüents habitualment, amb el pla de vivenda anunciat esta setmana i la moratòria d’apartaments turístics, que Compromís considera “parcial i insuficient”.

“Ara ha arribat la negativa que té últimament Catalá a que arriben creuers a la ciutat” i la següent mesura “serà la implantació de la taxa turística” contra la qual Catalá l’any passat era “la persona més bel·ligerant”. “Resulta que ja comença a mirar-la amb bons ulls”, ha comentat.