La coalició valencianista instal·la el saló d’una casa en la Plaça de l’Ajuntament amb el lema “Veïnat en perill d’extinció” per tal de visibilitzar l’expulsió dels veïns i veïnes dels seus barris a causa del descontrol del turisme i els apartaments il·legals.

Les persones que han passejat este matí per la Plaça de l’Ajuntament de València s’han trobat amb el sofà del saló d’una casa que ha instal·lat Compromís per denunciar que els barris de la ciutat s’han convertit en una atracció turística més que està provocant l’expulsió del veïnat i del comerç del proximitat. Amb cartells on es pot llegir “Veïnat en perill d’extinció” o “Vecindariogràfic”, la instal·lació simula com els barris poden acabar convertint-se en un parc temàtic per al turisme descontrolat. Esta nova acció reivindicativa forma part de la campanya que Compromís ha posat en marxa amb una web www.quenotetiren.com , que permet a la ciutadania denunciar l’existència d’apartaments turístics i obres irregulars. De fet, la web ja ha registrat prop de 2.000 denúncies veïnals corresponents a apartaments turístics presumptament il·legals i a obres. Denúncies que Compromís està presentant en el registre municipal per tal que l’Ajuntament active de manera urgent les inspeccions.

La portaveu de Compromís per València Papi Robles ha assegurat que “no ens podíem quedar de braços creuats davant la greu situació que està patint la nostra ciutat a causa del turisme descontrolat. Una ciutat on la vivenda s’ha convertit en un luxe per als valencians i en un bé d’especulació per als inversors del nord d’Europa. On els comerços i les vivendes es converteixen progressivament en apartaments turístics, amb la complicitat d’una alcaldessa que votava en contra d’una moratòria en el Ple que després s’ha vist obligada a aprovar, això sí avisant prèviament als especuladors per que regularitzaren de forma exprés els apartaments que estaven construint de forma irregular”. Per això, explica Robles, “denunciem que el veïnat de València ens estem convertint en una espècie en perill d’extinció dins de la nostra pròpia ciutat”.

Catalá: anuncis fake o “refritos” de la gestió del govern de Joan Ribó

La portaveu de la coalició valencianista Papi Robles critica que “Catalá està anant a rebufo per a posar en marxa mesures, obligada per les queixes que s’estan multiplicant en els barris. I per a salvar la cara o bé fa anuncis fake com el del seu Pla de Vivenda o refritos d’allò que ha heretat del govern de Joan Ribó com és el cas del PEC de Ciutat Vella on allò que ha avançat és, ni més ni menys, que fer permanent la limitació ja existent i que va aprovar el govern anterior. No hi ha res de nou. Té Ciutat Vella plagada d’obres il·legals sobre les que no actua”. En este sentit, Robles ha recordat que “a Saïdia Catalá es va vore obligada a paralitzar la construcció d’un bloc d’apartaments turístics amb piscina sense llicència una la setmana passada després que els veïns i veïnes presentaren nombroses queixes, també a través de la nostra web quenotetiren.com, i perquè el barri estava encès en flames”.

Respecte al Pla de Vivenda anunciat per Catalá esta setmana, la portaveu de Compromís ho ha qualificat de “farsa”. Per a Papi Robles “este pla és només un refrito de les polítiques heretades de Joan Ribó a les que ha posat el logo del PP. Catalá no té més pla de vivenda que traure a lloguer les 900 vivendes heretades del govern anterior. Per contra, l’únic anunci que fa de collita pròpia l’alcaldessa és que intercanviarà solars per vivenda i això ens posa en alerta i estarem vigilants que no siga un rescat encobert de promotores urbanístiques que no aconsegueixen