Compromís per València denuncia la inacció de Catalá en la protecció dels més de 300 rètols de noms de carrer amb valor etnològic i patrimonial a la ciutat. Per a la portaveu adjunta del Grup municipal a l’Ajuntament, Gloria Tello, ‘‘la protecció patrimonial dels elements històrics presents a les nostres ciutats i pobles constitueix una preocupació i un deure de les administracions públiques per a la seua correcta preservació”.

La regidora i portaveu adjunta de Compromís per València Gloria Tello assegura que “malauradament, des de fa uns anys, estes plaques històriques estan sent víctimes de l’expoli per la deixadesa i la falta de protecció d’estos elements com a conseqüència d’actuacions urbanístiques o d’obres en rehabilitació de façanes”. L’última pèrdua, com explica Tello, s’ha produït al carrer de Bonifaci Ferrer, cantó amb Gaspar Aguilar, datat en 1928.

Tello, qui va ser responsable de l’àrea de Patrimoni i Recursos Culturals durant el mandat anterior, recorda que “per a evitar la seua desaparició i assegurar la protecció patrimonial de les plaques de carrers, des dels governs de Compromís a l’Ajuntament de València vam contractar l’elaboració d’un estudi sobre la protecció d’aquells rètols amb noms de carrers i places que formen part del patrimoni cultural i històric de la ciutat. En concret, vam contractar l’elaboració d’un catàleg que arreplega les més de tres-centes plaques amb valor patrimonial”. Este catàleg, elaborat amb criteris tècnics, arreplega una categorització de les plaques antigues segons data d’instal·lació, taller on van ser realitzades i les característiques dels seus materials, per tal d’agrupar-se en nous tipologies diferents.

L’inventariat d’estes 304 plaques en un catàleg té com a finalitat preservar totes aquelles que tinguen un especial valor patrimonial i etnològic. Les més antigues que es conserven daten del segle XVIII. “Des del govern de Joan Ribó a l’Ajuntament vam assegurar la seua remissió a tots els serveis municipals implicats perquè tingueren coneixement de la necessitat d’evitar el seu deteriorament. Vam desenvolupar tot este treball, de la mà de persones expertes com el redactor de l’estudi, Luis Fernández, expert en toponímia urbana, per instar i impulsar la seua declaració com a Béns de Rellevància Local. Es tracten de plaques ceràmiques anteriors als anys 40 i que haurien de ser conservades al carrer on van ser originàriament instal·lades i, si això no fora possible, als magatzems sota la responsabilitat de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de València”.

Gloria Tello critica que el govern actual del PP i Vox, tal i com han confirmat en resposta a una pregunta realitzada per Compromís, no té prevista cap actuació per tal d’assegurar la protecció integral i efectiva del conjunt de plaques inventariades d’acord amb el seu valor patrimonial i etnològic. Davant esta inacció, assenyala Tello” “des de Compromís hem decidit posar en coneixement del Consell Valencià de Cultura, en tant que òrgan consultiu estatutari de la Generalitat Valenciana, perquè, si ho considera oportú, puga emetre informe o dictamen relatiu a la protecció patrimonial de les plaques, d’acord amb la Llei 4/1998, d’11 de juny, de Patrimoni Cultural Valencià i amb la Llei de 30 d’octubre de 1985, del Consell Valencià de Cultura”.

En paraules de la portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de València ‘‘des dels nostres governs no només iniciàrem sinó que duguérem a terme la primera part del treball, és a dir, la catalogació per tipologies de les plaques de noms de carrers amb valor patrimonial. Ara, no obstant això, el govern de Catalá està de braços creuats i no ha continuat el treball per a la seua declaració com a Bé de Rellevància Local. Davant esta deixadesa, des de Compromís hem posat en coneixement del Consell Valencià de Cultura, com a entitat consultiva de la Generalitat, el treball tècnic realitzat perquè puguen elaborar un informe positiu en este sentit i assegurar que les Administracions públiques complisquen amb el seu deure de protecció patrimonial en el cas d’unes plaques que són testimoni de gran valor de la història de València’’.