La regidora de Compromís per València Lluïsa Notario acusa el govern de Maria José Catalá  de tindre en el calaix el pla per a combatre la LGTBIfòbia a València, malgrat que este delicte d’odi  va suposar en 2023 un 22% de les denúncies registrades en l’Oficina Municipal de No Discriminació.

El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia per a denunciar la discriminació, violència i agressions que pateixen les persones homosexuals, trans, bisexuals, intersexuals i altres dissidències de gènere i sexuals. Davant la proximitat d’esta data , la regidora de Compromís Lluïsa Notario ha demanat a Catalá que no oblide que viu en una ciutat que té un ferm compromís amb la igualtat de les persones LGTBI i col·loque la bandera de l’arc de Sant Martí en la façana de la Casa Consistorial, de les alcaldies pedànies, i il·lumine amb els colors de la bandera la façana i la Porta de la Mar com s’ha fet fins ara.  

La regidora de Compromís ha recordat que “esta és una commemoració a la qual cada any s’ha adherit l’Ajuntament de València per a mostrar la condemna i el rebuig a qualsevol tipus de violència exercida contra les persones LGTBI, així com el compromís a fomentar i posar en valor el respecte a la diversitat”. Notario ha destacat que “durant els últims anys el govern de la ciutat amb Joan Ribó ha sigut un referent en la implementació de mesures i accions per a erradicar la LGTBIfòbia, un gran aliat de les entitats en defensa dels drets de les persones LGTBI” . De fet ha recordat que la primera mesura en arribar al govern en 2015 va ser obrir les portes de l’Ajuntament de València al moviment associatiu LGTBI de la ciutat que havia tingut històricament les portes tancades.

D’altra banda, l’Ajuntament va aprovar en abril de 2023 el primer Pla Municipal per a la Diversitat Sexual i de Gènere de València, una eina clau per a lluitar contra la LGTBIfòbia a la ciutat, reduir les desigualtats i discriminacions. L’estudi va posar de manifest durant la seua elaboració que el 64% de les persones va manifestar haver patit alguna vegada algun tipus d’agressió. “Este pla ni s’ha posat en marxa ni ha començat la seua execució des de la seua aprovació fa més d’un any. La senyora Català amaga en un calaix eixe pla quan les dades oferides per la pròpia  l’Oficina de No Discriminació (ONDIS) de l’Ajuntament de València assenyalen que  el 40% dels casos atesos van ser per LGTBIfòbia i quan, segons dades registrades per les forces i cossos de Seguretat de l’Estat, els delictes d’odi han crescut un 33% en 2023 sent el 22% incidents relacionats amb la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere”.

Per tot això, la regidora de Compromís Lluïsa Notario insta a l’alcaldessa a que “el pròxim divendres té una bona oportunitat per mostrar el seu compromís amb les persones LGTBI de la ciutat mostrant el dia 17 de maig els colors de l’arc de Sant Martí en els edificis municipals i comence a executar el Pla Diversitas. L’única manera de lluitar contra la LGTBIfòbia i reduir la violència que continua augmentant és desenvolupant i reforçant les polítiques públiques encaminades al fet que les persones LGTBI puguem viure sense por, amb plena llibertat i visibles i no eliminant servicis com ha fet amb el Infosex o veient els esdeveniments LGTBI sols com un negoci com han denunciat les entitats LGTBI sobre els Gay Games.”