La portaveu adjunta de Compromís per València i’exregidora de Benestar Animal Gloria Tello ha presentat una moció per exigir que l’Ajuntament de València complisca amb la legalitat i adopte un protocol d’emergència per a recuperar els animals i mascotes en situacions d’emergències i catàstrofes.
El fet que els cossos de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament no compten amb estos protocols, al contrari del que estableix la llei, va eixir a la llum coincidint amb la gestió del tràgic incendi de Campanar del passat mes de febrer. En concret, tant la Llei estatal 7/2023 de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals, com la Llei autonòmica 2/2023 de Protecció, Benestar i Tinença d’Animals de Companyia, recullen les obligacions legals als ajuntaments, tant de crear plans de protecció civil, com de crear protocols d’actuació, d’evacuació i emergència per aquells animals que es troben o bé en situació de desempar o bé siguen víctimes de catàstrofes, pandèmies o similars. Però, ni els Bombers de València, ni la Policia Local, disposen de cap protocol ni han encetat a hores d’ara cap procediment per adaptar-se a la normativa.
Segons Tello, “la legislació s’ha adaptat a la sensibilitat ja arrelada des de fa moltes dècades, quan els animals van deixar de ser considerats “coses” per ser sentits com a éssers vius dotats de sensibilitat i integrants de la unitat familiar, tenint les seues persones responsables un gran aferrament emocional cap a ells”. I en consonància, “València i els seus cossos de seguretat no poden ser aliens ni a esta sensibilitat ni a la llei”.
Per eixe motiu, apunta l’exresponsable de l’àrea de Benestar Animal (eliminada de la corporació amb l’arribada del PP al govern municipal), “Compromís presentem una moció per a instar a què l’Ajuntament de València, des de l’Oficina de Benestar Animal i també des de la Delegació de Prevenció i Extinció d’Incendis (amb el Departament de Bombers, Prevenció, Intervenció d’Emergències i Protecció Civil), impulse de manera immediata l’estudi i la implementació tant de plans de protecció civil, com de protocols d’actuació, així com de plans d’evacuació i emergència, per aquells animals que siguen víctimes de situacions d’emergència, catàstrofes, pandèmies o similars”.
A més a més, la moció demanarà també que una vegada creats i aprovats els plans i protocols d’actuació, es realitzen accions formatives al personal empleat públic municipal de l’Ajuntament de València, especialment al de Policia Local, Bombers i Protecció Civil, responsables de la seua implementació en situacions d’emergència. “L’objectiu no és només que l’Ajuntament complisca la papereta creant un protocol que es quede en paper mullat, sinó que la protecció als animals en estes circumstàncies excepcionals siga també efectiva”, conclou Tello.