Després de dues legislatures en les quals Compromís va encarregar la creativitat visual de les campanyes del Palau de la Música en mans dels dissenyadors i il·lustradors valencians, la tornada del PP al control de la gestió de l’auditori ha suposat el retorn de les velles pràctiques de contractació massiva a proveïdors externs.

Virginia Lorente, Diego Mir, Dani Nebot, Isidro Ferrer, Didac Ballester, Boke Bazán, Lina Vila, Antonio Ballesteros, Iban Ramón, Paco Roca, Paco Giménez… La llista de dissenyadores i il·lustradores que han imprés el seu particular estil en les diferents campanyes i cicles programats pel Palau de la Música de València en els últims anys és extensíssima. Però ha arribat a la fi.

Així ho ha denunciat hui la regidora de Compromís i expresidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, després de conéixer que una de les primeres accions dutes a terme pel PP després d’aterrar en la gestió de l’auditori, el juliol de 2023, va ser reactivar l’externalització de la creativitat del Palau. Tal qual es feia en els temps de Rita Barberá.

“La tasca dels responsables de Cultura d’una ciutat com València i de la gestió d’espais com el Palau, no ha de ser només realitzar una programació amb artistes del moment, sinó a més utilitzar tots els recursos a la seua disposició per a potenciar el teixit cultural a tots els nivells, especialment el de la ciutat per a la qual treballen”, apunta Tello. Per això, afig, “no contemplar la contractació artística de les campanyes del Palau per a potenciar encara més als dissenyadors valencians és un error garrafal”.

“El curiós de l’assumpte”, apunta la també coportaveu de Compromís per València, “a més de la celeritat amb la qual el PP va prendre la decisió després d’assumir la gestió del Palau (el que fa presumir que estava presa per endavant), és que els 200.000 euros amb els quals es va dotar a la licitació que centra tot el treball de disseny i creativitat del Palau haja recaigut finalment en una empresa de Madrid. Una empresa que, per cert, ja és estrany que no hagen trobat en Internet cap entrada com empresa de comunicació, sols en les d’informació d’empreses de pagament, i estrany també que no hem trobat cap web pròpia com qualsevol empresa de màrqueting gran o xicoteta. També ens resulta molt incoherent que al jurat no hi hagués cap persona experta ni en disseny ni tan sols en comunicació i per a més inri, la qualitat artística dels esborranys de projectes de disseny per al Palau que l’empresa va presentar a la licitació, no tenen cap qualitat artística”.

“És cert que el PP mai va estar còmode amb el fet que València fora la Capital Mundial del Disseny, però d’ací al fet que menys de dos anys després done l’esquena d’esta manera als dissenyadors de la ciutat, és una cosa que crec que ningú, ni el sector ni nosaltres mateixos podíem imaginar. Catalá i els seus sabran que guanyen ells amb esta contractació a una empresa de Madrid, però, per descomptat, València ix perdent”, conclou Tello.