L’Orquestra de València ha oferit un concert en el saló d’actes de l’Hospital Universitari Doctor Peset de València. Este recital, anunciat amb el títol d’«Els sons de la salut» s’ha celebrat en el marc del projecte social que du a terme la formació simfònica i el Palau de la Música per acostar la música clàssica, i els sentiments que esta desperta, als col·lectius que, per diverses circumstàncies, no poden acudir a l’auditori, com ara les persones malaltes i els seus familiars, que hui han compartit esta experiència amb l’alcalde de València.
L’alcalde Joan Ribó ha acudit al concert, acompanyat per la regidora de Recursos Culturals i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i pel director del Palau, Vicent Ros. Al saló d’actes, que s’ha inaugurat hui, també hi ha assistit el director de l’Hospital Dr. Peset, Artur García.
En concloure la seua actuació, la quarta que fa la formació simfònica valenciana a un centre hospitalari, l’alcalde de València ha destacat «el treball social d’esta iniciativa que acosta la cultura i genera emocions a qui, per raons de salut, no pot acudir al Palau, que d’altra banda està obert per a tota la ciutadania».
«Pense que apropar la música de qualitat a les persones que passen moltes hores a un hospital és una molt bona experiència. De fet, no és la primera vegada que ho fem i, per descomptat, volem repetir», ha assegurat Ribó.
En paraules de Glòria Tello, «este projecte, que s’anomena Palau Solidari, s’emmarca en la idea de Palau Obert per a tota la ciutadania i consolida la vessant més social de l’auditori i de l’Orquestra de València, que com a servici públic té una responsabilitat».
En esta actuació la formació ha estat davall la batuta de la directora assistent, Lorena Escolano i, les persones malaltes i els seus familiars han pogut gaudir de la interpretació d’un programa «alegre, enèrgic i vital» amb l’obertura L’Italiana in Algheri de Gioacchino Rossini, els primers moviments de les simfonies núm. 41 Jupiter de Wolfgang Amadeus Mozart i de la núm. 5 de Franz Schubert, el preludi de l’òpera La Traviata de Giuseppe Verdi, la Dansa Eslava, núm. 2 d’Antonin Dvorák, la Dansa Hongaresa, núm. 1 de Johannes Brahms i Viva la Vida de Coldplay, que prèviament han interpretat.
PALAU SOLIDARI
Tello ha afegit que quan va assumir la presidència del Palau, entengué «que este auditori havia d’oferir excel·lència musical, evidentment, però també havia d’ampliar el seu treball pedagògic, obrir-se a la ciutadania i a la solidaritat». Dins d’eixe projecte social, s’ha visitat el Centre Penitenciari de Picassent en tres ocasions, dos amb l’Orquestra de València i una amb la Banda Municipal, s’ha elaborat un Cicle Cermi (Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat), per a més de 400 persones amb diversitat funcional. També s’ha visitat Les Corts en record a les víctimes de la Shoah, i l’Orquestra de València ha celebrat concerts per a refugiats, per a col·lectius amb diversitat funcional i per a víctimes de violència de gènere al Palau de la Música. A estes accion cal afegir, de moment, un altre concert en una residència de persones majors i les tres visites anteriors de l’Orquestra a centres hospitalaris, dos d’elles l’Hospital La Fe i d’altra actuació a l’Hospital Clínic.