L’alcalde de València i portaveu de Compromís per València, Joan Ribó, ha anunciat la seua aposta per crear una empresa mixta que permeta a l’Ajuntament de València la construcció d’habitatge públic i de lloguer assequible “de manera àgil, per donar resposta a les necessitats ciutadanes”. 600 habitatges públics de lloguer assequible, a part de les promocions municipals ja en marxa. La iniciativa, presentada en un acte sobre habitatge, foment del lloguer i regulació dels apartaments turístics organitzat per Compromís, s’ha fet davant de diverses associacions de veïns i col·lectius presents en l’acte com Amics del Carme, l’associació de veïns de Russafa o el col·lectiu “Entrebarris”.

L’alcalde ha posat exemples d’altres ciutats com Barcelona o Viena, amb empreses similars. L’objectiu és “unir els recursos necessaris per a fer front a una situació que ja és d’emergència per la precarització del parc de vivendes de lloguer a la ciutat de València”.  Joan Ribó ha detallat que el 50% d’esta empresa seria totalment públic (en este cas l’Ajuntament, que aportaria el sòl necessari per a la construcció d’habitatge) i es buscaria un soci encarregat de la construcció i gestió del nou parc d’habitatge. “És la manera d’aplicar un model àgil, que faça front de manera real a un problema real, com és el de la vivenda, i és la manera com l’Ajuntament pot assumir econòmicament una partida que en altres ciutats com Viena ascendeix a 700 milions d’euros”.

En l’acte, en el que també han participat la regidora de Compromís, Isabel Lozano, la diputada de Compromís a les Corts, Teresa García, i el diputat al Congrés, Ignasi Candela, s’han presentat més propostes sobre polítiques d’habitatge. Així, l’alcalde ha demanat al govern central “que siga valent i definisca legalment què és un pis buit. D’esta manera, en el cas dels grans propietaris (aquells que tenen més de 10 habitatges), podríem bonificar el seu IBI quan els habitatges ixen al mercat de lloguer, o penalitzar este impost si es retenen buides durant 2 anys, precaritzant així la vivenda a València”.

A més, s’ha destacat, com una acció important, promocionar la rehabilitació sostenible d’edificis i iniciar la transició energètica. “Des de Compromís per València apostem per establir un programa d’ajudes a la rehabilitació que tinga en compte el posterior compromís de la persona propietària a llogar el pis. També volem augmentar el pressupost per a les ajudes directes per a la millora energètica d’habitatges per a les persones amb menys recursos. Sense oblidar-nos d’incrementar la dotació econòmica del programa de formació i rehabilitació d’habitatges de persones en risc d’exclusió”.

CONTINUAR L’ATURADA DELS DESNONAMENTS

Un altra qüestió sorgida en l’acte ha sigut la de “garantir el dret a l’habitatge que, lògicament té a vore amb la conservació de l’habitatge per a aquells que l’han perdut o estan en perill de perdre’l” com a conseqüència d’un empitjorament de la seua situació econòmica. L’alcalde ha destacat el pla emprés des de l’inici de l’actual mandat, que ha possibilitat evitar centenars de desnonaments per impagament d’hipoteca. “Ara, el repte, és evitar els desnonaments per impossibilitat econòmica d’atendre uns lloguers cada vegada més alts”.

 Una ltra idea que ha defensat Compromís és la d’impulsar la gestió col·lectiva i cooperativa d’habitatges. També establir, en col·laboració amb les Universitats públiques, un programa de pisos solidaris per a estudiants o desenvolupar un projecte pilot per a transformar habitatges destinats a persones majors en una experiència d’edifici d’habitatges intergeneracional.