Els resultats del programa Reinicia’t han aconseguit les expectatives amb les quals va arrancar fa 9 mesos a la nostra ciutat amb un format d’experiència pilot. L’objectiu que es va marcar l’Ajuntament de València va ser arribar a un 50% d’inserció sociolaboral de les persones participants, que s’ha aconseguit, per la qual cosa el Govern municipal ha manifestat la seua voluntat de donar-li continuïtat. Les regidores de Servicis Socials i d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Consol Castillo i Isabel Lozano, han donat a conéixer hui les dades a l’alcalde, juntament amb els col·laboradors privats, les entitats Nova Terra i Ingeus.
Reinicia’t és programa específic de caràcter social, dirigit a la recuperació personal i social de ciutadans i ciutadanes en situació d’exclusió i atur de llarga durada, per a la seua reinserció laboral. Ha sigut possible gràcies a la cooperació entre la Diputació de València, la Mancomunitat de l´Horta Sud i l’Ajuntament de València, amb la col·laboració de les entitats de caràcter privat Nova Terra i Ingeus. De fet, este matí, l’alcalde de València, Joan Ribó, i les regidores d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i de Serveis Socials, Consol Castillo, s’han reunit amb el president de la Fundació Novaterra, Paco Cobacho, i el director general d’Ingeus, Gregorio Cascante.
Ribó, ha qualificat de «molt bons» els resultats del programa, les dades del qual, ha afirmat, «posen de manifest que, si se’ls acompanya, es treballa amb elles i se’ls ajuda, estes persones poden eixir de la situació d’exclusió en la qual es troben». Ribó ha destacat que es tracta d’una experiència «connectada directament amb els Serveis Socials de la ciutat i articulada amb altres servicis municipals, com el d’Habitatge», la qual cosa permet articular recursos que faciliten la inserció sociolaboral».
En total han participat en el programa 510 persones; d’elles, 265 a la ciutat de València, més de la meitat (57%), dones, i la majoria amb edats entre els 40 i els 50 anys. Es tracta de persones en situació de desocupació de llarga durada (59%) i de molt llarga durada (40%). Tal com ha explicat el director general d’Ingeus, Gregori Cascante, l’acció desenvolupada s’assenta sobre 4 pautes: un tutor per a cada participant que desenvolupa un treball i una atenció personalitzada i específica; una sèrie de seminaris de caràcter breu i pràctic; entrenament intensiu en la realització d’entrevistes laborals; i una labor paral·lela de contacte, intermediació i sensibilització amb el món de l’empresa. En estos 9 mesos de desenvolupament del programa, s’han realitzat 6.000 entrevistes, quasi 300 seminaris, i 1.200 gestions amb empreses.
El nivell d’èxit en la inserció laboral s’ha situat en el 50,2%, amb un total de 129 insercions i 186 contractes a la ciutat. Els participants han valorat el programa amb un 8,5 sobre 10, especialment en el referit al tracte i a l’atenció personal (amb una puntuació de 9,4 sobre 10). El president de la Fundació Novaterra, Paco Cobacho, ha manifestat que «la nostra societat no pot permetre’s deixar en la cuneta persones que, sense este tipus d’accions, no podrien tirar avant». Per part seua, Gregori Cascante ha subratllat el caràcter nou del programa, que se centra sobretot en l’atenció a cada cas i les seues particularitats des de la proximitat «que és l’única manera de garantir l’estabilització de la recuperació de la persona», ha afirmat.
Tant Consol Castillo com Isabel Lozano han subratllat la voluntat de l’Ajuntament d’impulsar accions per a donar continuïtat al projecte. «Es tracta d’un procés d’acompanyament molt especialitzat, individualitzat i delicat –ha indicat Lozano- que coincidix plenament amb les línies d’acció i de progrés d’este Govern municipal». Per part seua, Consol Castillo, ha valorat els avantatges de la col·laboració interinstitucional, com en este cas amb la Diputació, i amb les entitats privades, «que arriben on les administracions no podem».
Tots els impulsors de la iniciativa han conclòs assenyalant el seu convenciment que moltes de les persones en situació d’exclusió i allunyades de les òrbites de l’assistència social, «són perfectament recuperables per a una vida digna, amb les eines adequades, amb proximitat i amb atenció i afecte».