L’Ajuntament realitzarà en els pròxims mesos, amb la participació del veïnat, un estudi sobre les necessitats de formació i inserció de la població en risc d’exclusió del Cabanyal, que seran ateses pel nou centre d’ocupació que es construirà al barri. La regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, ha presentat este matí el projecte, que forma part de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat del barri del Cabanyal-Canyamelar-Cap de França (EDUSI3), cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Local.
L’estudi diagnòstic permetrà «detectar les necessitats educatives de la població en risc d’exclusió social per a la seua inserció sociolaboral» i «identificar possibles nínxols d’ocupació a partir de les necessitats del barri», ha apuntat l’edil. «L’informe de resultats proposarà una estratègia formativa que responga a les necessitats i oportunitats detectades» al Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, sobre la qual treballarà el futur centre municipal d’ocupació que es construirà al barri.
La investigació es desenvoluparà mitjançant un procés participatiu, que comptarà amb les aportacions del veïnat i els diversos agents socials. Yaiza Pérez, professora de la Universitat de València encarregada del projecte, ha explicat que este consta de cinc fases. La primera, durant el mes de novembre, consistix a definir els perfils de població, després de realitzar «una revisió bibliogràfica d’estudis previs sobre la matèria» i «sistematitzar dades quantitatives de tipus sociodemogràfic i laboral». En la segona fase, al desembre, s’efectuaran 20 entrevistes a personal tècnic dels servicis socials municipals i de «fundacions, associacions i ONG que treballen directament amb els col·lectius més vulnerables».
Entre gener i febrer del 2019 es duran a terme huit tallers amb representants d’associacions i entitats d’àmbit educatiu, comercial, veïnal, sociocultural, parroquial, festiu, esportiu i cívic. Així mateix, es recaptarà l’opinió d’usuaris i usuàries dels servicis socials municipals, a través de sis grups, un d’hòmens i un altre de dones, de diferents trams d’edat. Posteriorment, al març, tindrà lloc un taller obert a la ciutadania, en què s’exposaran les conclusions preliminars de l’estudi i es consensuaran les activitats formatives prioritàries. Finalment, es presentaran els resultats de la investigació, tant al veïnat com a la resta d’agents socials, i s’obrirà «un espai de reflexió i debat per incorporar les diferents mirades del barri, que és un barri molt plural», ha manifestat Yaiza Pérez.