L’Ajuntament de València donarà suport a les famílies de les víctimes de la fossa 113 de Paterna i s’ha compromés a col·laborar en la producció d’un documental que difondrà els treballs d’excavació duts a terme als últims mesos. Així li ho ha traslladat en una reunió la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, a representants de l’associació de familiars de les víctimes.

«És un projecte vinculat al compromís amb la democràcia i els valors de llibertat que hui inspiren l’acció de govern dels consistoris democràtics i per això l’Ajuntament de València vol fer costat a este documental», ha explicat la regidora, qui ha recordat «el ferm compromís del govern de Joan Ribó amb la memòria democràtica del nostre poble». La col·laboració es farà a través del patrocini amb 5.000 euros del projecte audiovisual.

Els testimonis de 32 famílies permeten visibilitzar en eixe treball la història de més de 60 persones republicanes que varen ser afusellades al camp de tir de Paterna. Ara, arran dels dos mesos de treballs d’exhumació –que han permés recuperar les restes de desenes de persones afusellades durant la Guerra Civil i el franquisme-, s’ha recopilat en les seues veus la denúncia dels crims del franquisme com a crims de lesa humanitat.

«A través de la col·laboració amb el documental produït pels familiars de les víctimes, entre les quals hi havia veïns i veïnes de la ciutat de València, volem posar en valor la lluita per la llibertat i la justícia que abanderem com a societat democràtica i al mateix temps demostrem la capacitat de la cultura com a instrument de transformació social’», ha afirmat Tello.

L’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113 és una entitat sorgida del compromís cívic i polític d’un grup de veïns i veïnes per recuperar, divulgar i difondre la memòria d’aquelles persones que, sense cometre cap delicte, van patir la repressió franquista a la postguerra. El suport a la seua lluita, amparada per la Llei de Memòria Històrica que permet als poders públics fomentar la memòria democràtica, és una iniciativa més de l’Ajuntament de València que, durant este mandat, ha retirat els honors que encara estaven vigents a dirigents del franquisme, ha impulsat la retirada de símbols d’exaltació de la dictadura i ha modificat les denominacions de vies públiques que exaltaven personatges relacionats amb el franquisme.

Des de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 113 han destacat la importància del suport del consistori. «No cal dir que tant pel que representa València, com a tercera capital de l’Estat, com pel caràcter simbòlic de la seua implicació, ens ajudarà a visibilitzar i amplificar la repercussió d’una lluita que no hauria de ser només cosa de les famílies afectades sinó de tota la societat». A més, han afirmat que «pels sis veïns de València que poden trobar-se en la nostra fossa i per tants altres que es troben en altres fosses de Paterna, l’ajuda de l’Ajuntament de València ens permetrà fer de la nostra història una història col.lectiva de compromís amb la justícia i la reparació de tants i tants valencians afusellats per les seues conviccions democràtiques i per la defensa d’un règim de llibertats com el que tenim hui en dia. Quan l’any passat iniciàrem els treballs d’excavació i d’exhumació de la fossa, la regidora Glòria Tello va ser el primer càrrec públic que ens visità a peu de fossa. Un gest que, juntament amb la signatura d’este contracte, demostra la sensibilitat i la solidaritat de l’actual equip de govern presidit per Joan Ribó».