L’Ajuntament posarà en marxa un programa de reinserció per a hòmens maltractadors en col·laboració amb Institucions Penitenciàries i bonificarà el 100% de les escoles infantils per a fills i filles de víctimes de violència de gènere. Són dos de les 142 mesures que recull el Pla Marc d’Igualtat entre dones i hòmens 2018-2019 que ha presentat este matí la regidora Isabel Lozano. L’edil també ha anunciat les persones i entitats que rebran demà el reconeixement del Consistori pel seu treball en favor de la igualtat, i el programa d’activitats d’Igualment Fest, el Festival per a la Igualtat i contra la Violència Masclista, que este dissabte dia 24 torna per tercer any consecutiu a la plaça de l’Ajuntament.

 «Cal dedicar molt d’esforç a l’atenció a les víctimes de violència de gènere», ha afirmat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano. «Però no podem oblidar que els hòmens maltractadors, després de complir condemna, tornen a la societat i hem de garantir que el procés de reinserció i recuperació siga efectiu perquè no es torne a reproduir en noves parelles». Per això l’Ajuntament signarà un conveni amb Institucions Penitenciàries per posar en marxa un programa d’intervenció amb un grup de fins a vint agressors. Segons la regidora, «ara tenim un esborrany, hem de licitar un contracte per a la prestació d’estos servicis i m’agradaria que estiguera en marxa abans d’estiu del 2019».

«Estudiant quin era el perfil de persones penades que venien a l’Ajuntament a fer diferents treballs en benefici de la comunitat, ens vam adonar que al voltant del 75% era per motius masclistes», ha afegit Lozano en relació a esta mesura del Pla Marc d’Igualtat entre dones i hòmens de l’Ajuntament de València per al període 2018-2019, que va aprovar el Ple el mes de setembre passat. El document abasta 142 accions, 42 d’elles derivades del Pacte Valencià contra la Violència Masclista, i estan implicats 26 servicis de les diverses àrees de govern.

Una altra de les mesures consistix en la bonificació del 100% de les escoles infantils per a fills i filles de víctimes de violència de gènere. Segons l’edil, es tracta d’un text «molt ambiciós, però també molt real. Tenim la ferma intenció que es puguen complir pràcticament el total de les accions en els dos anys que ens hem marcat per desenvolupar-les». El pla marc s’ha elaborat al sí del Consell de les Dones i per la Igualtat, amb la participació d’entitats,  associacions, representants socials i polítics, que formaran part així mateix d’una comissió de seguiment i avaluació bianual.

Isabel Lozano s’ha referit a altres aspectes nous del pla, com ara accions relacionades amb la diversitat sexual, per a la promoció de noves masculinitats, tallers als centres educatius sobre relacions afectives i sexuals, la consecució de drets per a les treballadores de la llar, que són majoritàriament dones migrants, o la introducció, per primera vegada, de l’enfocament de gènere en els pressupostos de l’Ajuntament. La titular de Polítiques Inclusives ha destacat el sistema de cribatge posat en marxa als centres municipals de servicis socials per detectar possibles víctimes de violència de gènere, a més de les iniciatives perquè «les festes populars siguen espais lliures de violència i d’assetjament sexual i per raó de sexe». En este sentit, ha ressaltat els Premis Caliu, per a falles amb continguts relacionats amb igualtat i diversitat, o la realització d’estudis amb perspectiva de gènere en relació a la representació de les dones en les Falles.

RECONEIXEMENTS

D’altra banda, la regidora ha anunciat les persones i entitats que rebran el reconeixement del Consistori pel seu treball a favor de la igualtat: Ana López Navajas, pels seus esforços per visibilitzar les dones rellevants de la història als llibres de text; Médicos del Mundo, per l’atenció sociosanitària que presten a dones prostitutes a la ciutat de València; Heide Braun, de Sidecar libros sobre ruedas, dedicada a la bibliografia feminista, i Carmen Alborch, a títol pòstum, com a «referent del feminisme». L’acte tindrà lloc demà dia 23 a les 12.30 hores a l’Hemicicle.

IGUALMENT FEST

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, torna per tercer any consecutiu a la plaça de l’Ajuntament l’Igualment Fest, el Festival per a la Igualtat i contra la Violència Masclista organitzat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb estands informatius d’entitats i associacions, actuacions musicals i artístiques, tallers infantils, exposicions i projeccions audiovisuals. La cita és este dissabte dia 24 entre les 16 i les 22 hores. La regidora Isabel Lozano ha donat a conéixer el programa del certamen, que perseguix «potenciar la igualtat de gènere i la lluita contra les violències masclistes des d’una perspectiva positiva i un ambient festiu, així com donar visibilitat a les institucions, associacions, artistes i agents culturals implicats».

A la plaça de l’Ajuntament es desplegarà una fira d’entitats i associacions dedicades a la igualtat, que oferiran informació des dels seus respectius estands. Estaran presents, per part del Consistori, el Grup GAMA de la Policia Local, la Universitat Popular i les regidories de Joventut i Igualtat i Polítiques Inclusives. També hi haurà actuacions musicals a càrrec de Reina Roja, Sense Sal, Limboteque i Vinila Von Bismark, junt amb espectacles d’improvisació teatral, dansa i batucada. L’EMT i la Universitat de València han preparat tallers infantils, mentre que el centre d’innovació Las Naves dinfondrá diversos treballs relacionats amb la igualtat de gènere i l’eliminació de la violència masclista, com ara l’aplicació MisOFF per detectar cançons amb elements discriminatoris.

Es podrà contemplar l’exposició ‘Basta ya sistema patriarcal’, del duo d’artistes Binomio Mujeril, un mural fotogràfic creat per més de 200 persones; el club femení de patinatge València Roller Derby farà una exhibició, i l’Institut Valencià de la Joventut participarà en l’Igualment Fest amb una mostra de treballs del concurs #Noemtoqueselwhatsapp, que reflectix la visió de la joventut de la prevenció de la violència de gènere.