L’alcalde de València, Joan Ribó, i la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, han celebrat este matí una reunió després de la qual han anunciat que ambdós institucions convocaran un concurs d’idees que integre en un «gran Botànic unitari i unificat», el solar del Botànic, el jardí actual, el Jardí de les Hespèrides i les dos construccions que alberguen les peces de la Fundació Torres Sala. S’ha creat una comissió per a avançar en la proposta, en la qual per part municipal estarà la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, junt als vice-rectors Antonio Ariño i Juan Luis Gandia.
«Hem acordat convocar un concurs d’idees conjuntament que incloga tant el solar del Botànic, l’actual Botànic, el Jardí de les Hespèrides i les dos construccions que alberguen la col·lecció de la Fundació Torres Sala, que pertany a l’Ajuntament, per a unificar-ho en el futur gran Jardí Botànic», ha anunciat l’alcalde de València, Joan Ribó, després de la reunió que este matí ha mantingut amb la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre. Ribó ha revelat que la intenció és convocar el concurs a començaments de 2019.
«És un pas avant, un pas important en el qual tenim clara la situació econòmica de les dos institucions. Anem a donar passos per a avançar en un projecte concret que arregle tota aquella zona que pateix una sèrie de deficiències i que ha sigut objecte d’una gran lluita veïnal que ve de fa molts anys, a través d’una integració en un Jardí Botànic que té 200 anys i que volem convertir en una zona d’esplai i de formació per a tota la ciutadania, però sobretot pensant en la del barri», ha afegit Joan Ribó, qui s’ha referit a un treball posterior amb la Generalitat i amb la Diputació «especialment per a posar en valor la col·lecció malacològica i d’història natural que alberga la Fundació Torres Sala, perquè s’integre en el projecte».
La rectora, María Vicenta Mestre, ha recordat que la «Universitat de València va nàixer de la ciutat i va ser creada pels Jurats de la Ciutat de Valèncía», abans d’expressar «tota la meua disponibilitat i disposició per a treballar conjuntament, braç a braç, amb l’alcalde i amb l’Ajuntament en un projecte que és molt ambiciós i que ha de ser una aposta de la Universitat i de la ciutat». Ha puntualitzat que eixa ampliació del Botànic s’ha de dur a terme «pensant que és un lloc de recerca, un lloc didàctic on valdria la pena tornar a obrir al públic eixes col·leccions que ara estan tancades i que formen part de la història natural de la ciutat de València».
Ribó ha qualificat la convocatòria d’este concurs d’idees com «un primer pas que mostra un compromís conjunt de l’Ajuntament i de la Universitat per a fer eixa ampliació i aconseguir un Jardí Botànic millor». En ser preguntat per la proposta presentada per la Universitat de València a l’abril del passat any, l’alcalde ha puntualitzat que «es tractaria de fer un projecte més ampli, perquè aquell parlava solament del solar del Botànic, però amb este concurs d’idees volem integrar eixe solar amb l’actual Botànic, el Jardí de les Hespèrides i les dos construccions que alberguen les col·leccions de la Fundació Torres Sala». Ha afegit que l’objectiu és que «este solar no es quede tancat. Ens importa molt la vinculació amb l’antic Jardí Botànic. L’anterior es tindrà en compte però no és un factor limitant. El requisit del concurs és que al final tinguem un gran Botànic».
«Després de la convocatòria conjunta del concurs, en una fase posterior, buscarem recursos d’altres administracions, també de l’europea. És una idea molt bona per a l’Ajuntament, no solament per a la Universitat», ha puntualitzat Ribó. «Primer ha d’anar a concurs d’idees, després va el projecte i després ens hem de plantejar el finançament». L’alcalde ha deixat clara la intenció d’integrar en el projecte el Jardí de les Hespèrides, ratificada per la rectora Mestre: «Volem que estiga tot integrat, perquè no té massa sentit que el Jardí Botànic no siga de fàcil accés per a anar d’una part a una altra».
TORRE EÒLICA
«Ja coneixia el projecte i fins i tot havia demanat un estudi sobre este assumpte. Em sembla una idea molt interessant, amb totes les precaucions, que lliga bé amb l’objectiu que els ports han d’autoabastir-se d’energia elèctrica. Lliga bé, a més, amb un model de sostenibilitat i d’intentar fer un plantejament d’energia fotovoltaica i energia eòlica, però evidentment s’ha de valorar», ha assegurat Ribó en ser preguntat pel projecte de torre eòlica en la Marina de València.
«En estos moments és imprescindible apostar per les energies renovables, i el que es proposa és un model tan atrevit com interessant, perquè els molins eòlics que porta no són els tradicionals, que tenen l’eix horitzontal, sinó un model vertical que ofereix una sèrie d’avantatges. També hi ha molt metres quadrats de plaques solars, amb la qual cosa pot haver-hi una producció d’energia elèctrica molt considerable », ha afegit l’alcalde de la ciutat i president del Consorci València 2007 «Pot ser un projecte interessant i d’acord amb la voluntat innovadora de modernització de la ciutat, de lluita per la sostenibilitat. Però estem en la fase prèvia. La Marina està avançant molt en noves tecnologies i innovació, i eixe edifici no seria discordant amb eixe model».