L’Ajuntament està treballant en un Pla Integral per remodelar i adequar el museu de l’Almoina. És per això, que la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat les actuacions ja realitzades i que s’estan duent a terme en estos moments, que són tres: la reparació dels aparells audiovisuals, que va finalitzar ahir; una remodelació museogràfica, que està en marxa; i l’informe tècnic per identificar les problemàtiques estructurals de l’edifici i fer propostes de resolució. La regidora ha explicat que «la idea de dignificar este espai és important a la ciutat, ja que és l’espai arqueològic més important que narra la història fundacional de la ciutat de València, per la qual cosa requerix la nostra atenció».
La regidora ha puntualitzat que els principals problemes són: «el funcionament incorrecte dels aparells audiovisuals, un projecte museogràfic mal concebut i, finalment, el problema estructural de l’obra». És per tot això que el 14 d’agost es va decidir deixar de cobrar l’entrada a causa dels «serveis roïns que s’estaven oferint», ha afegit Tello.
La primera actuació, que fa referència a la reparació dels aparells audiovisuals, s’ha dut a terme després d’una dinàmica de reparació constant des de la inauguració del centre. Este treball va finalitzar ahir i ha tingut un cost de 8.000 euros. En este projecte s’han reparat les pantalles del soterrani i la principal de l’entrada, «ja que les altres eren irreparables per la seua tecnologia obsoleta», ha explicat Tello. És per això, que «la setmana que ve el museu ja obrirà amb normalitat cobrant entrada», ha afegit.
D’altra banda, la segona mesura d’este pla tracta d’un projecte de remodelació museogràfic amb la finalitat de fer un nou discurs des d’este espai expositiu, «ja que es consideren caducs algunes dels continguts i de la tecnologia amb la qual comptava», ha indicat la regidora. És per això, que el passat 10 d’octubre es va aprovar este projecte que està duent a terme Dani Nebot, amb la finalitat de dissenyar un nou discurs expositiu per ampliar i complementar la informació. D’altra banda, la regidora ha recordat que «quan es va inaugurar el museu sol es va pensar a fer visites guiades i això va fer que la informació fóra molt escassa, al poc temps es va ampliar la informació però no era suficient».
Finalment, la tercera solució tracta d’un informe tècnic des del punt de vista de l’enginyeria i de l’arquitectura, amb la finalitat de detectar els problemes estructurals del museu, a més de proposar solucions i estudiar si és necessària una reforma. Encara que el principal problema que s’identifica és la làmina d’aigua, també es contempla la intervenció a l’ascensor de l’Almoina per a tancar-lo «a causa de la deterioració que està patint per problemes externs com, per exemple, la caiguda de beguda quan es fa botelló», ha comunicat la regidora.
Segons ha explicat Tello, «este és un edifici que arrossega problemes des del primer dia de la seua construcció, ja que en 2009 van començar a detectar-se problemes en els continguts, dispositius audiovisuals i la infraestructura, i a més, en 2010 es van detectar problemes en la làmina d’aigua». A més, la regidora ha afegit que quan va començar en el Govern, «el centre estava sense direcció i sense gestió i, d’altra banda, la gestió ordinària i diària del museu es feia pels funcionaris del servei de Patrimoni Històric que no podien dedicar tot el seu temps perquè també gestionen altres espais».