Tal com ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, els onze Centres Municipals de Serveis Socials (CMSS) de València aplicaran el cribatge universal de violència de gènere, tal com ja realitzen els Centres Sanitaris d’Atenció Primària.
«Des d’Igualtat estem col·laborant amb els Centres Sanitaris d’Atenció Primària amb la formació del personal sanitari i la derivació de dones que patien situacions de violència a recursos especialitzats, com l’Espai Dones i Igualtat municipal o el Centre Dona 24 hores. Esta experiència de col·laboració i coordinació tan positiva, és la que ens fa plantejar-nos la necessitat de posar en marxa un projecte de cribatge universal similar a este en els nostres onze centres municipals», ha explicat la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano. L’objectiu principal, segons ha argumentat, és «detectar les dones que patixen qualsevol forma de violència de gènere (o que han passat per això) entre la població atesa, mitjançant el cribatge universal».
El procés s’inicia realitzant unes preguntes clau a totes les dones majors de 16 anys que siguen ateses en qualsevol dels serveis i programes del centre durant dos mesos, d’octubre a desembre d’enguany. Després d’este període s’estudiarà com ha funcionat, s’analitzaran les dades de dones detectades i el tipus de violència patida (física, psicològica, econòmica, sexual…), es valorarà si cal realitzar algun canvi i es plantejarà la seua ampliació en el temps i la possibilitat d’incloure a altres recursos municipals.
A més d’esta detecció, el programa també pretén formar als i les professionals dels equips dels centres en els principals indicadors de violència de gènere.
«És fonamental poder visibilitzar les situacions de violència masclista, especialment entre dones que, per la seua situació socioeconòmica, tenen menys recursos i possibilitats per a prendre consciència i triar alternatives vitals. Per això, des dels espais d’intervenció social tenim una gran oportunitat i responsabilitat amb elles», ha puntualitzat la regidora.
Cal recordar que el Decret llei 9/2018 del passat 3 d’agost, de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, ha retornat a les administracions locals les competències en igualtat, així com contra la violència de gènere.
«Per a continuar amb la nostra responsabilitat de garantir una vida lliure de violència a les dones de la nostra ciutat, estem dotant en l’Espai de Dones i Igualtat dels recursos necessaris perquè servisca com a referència per a les dones de la ciutat i els pobles de València en qualsevol tipus de necessitat, siga social, formativa, laboral o de desenvolupament personal. La incorporació d’una advocada, per a donar assessorament legal de tot tipus, ha suposat una millora en la qualitat de la nostra atenció. Finalment, cal destacar també el suport que donem a les entitats i associacions de dones o que treballen per la igualtat de gènere, així com a professionals de diferents àmbits que busquen formació o assessorament», ha afirmat l’edil.