La regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha assistit este matí al Parc de la Torre (Sociòpolis) a la presentació d’una antiga cebera restaurada i una altra de nova que conformen la primera experiència pilot d’un projecte conjunt de l’Ajuntament de València, la consellería d’Educació i el CIFP Ciutat de l’Aprenent per recuperar estes construccions típiques de l’horta valenciana dedicades fonamentalment, i des de fa segle i mig, a l’emmagatzematge de cebes.
«Hui hem presentat en el Parc de La Torre dos ‘ceberes’, una d’elles antiga i rehabilitada i l’altra de nova construcció realitzades les dos en col·laboració amb la Ciutat de l’Aprenent. Pensem que és un dels projectes més interessants que estem duent a terme», ha afirmat la regidora Consol Castillo després de la presentació. «És un projecte de col·laboració entre diferents administracions, entre diferents departaments de l’escola Ciutat de l’Aprenent i, per descomptat, una nova manera de posar en valor un patrimoni que ens explica com som, per què som així i d’on venim. Explica la història econòmica pròxima de l’horta de València en un dels seus aspectes més interessants i més significatius, com és el de la producció, comercialització i exportació de ceba».
Consol Castillo ha estat acompanyada en esta presentació per alumnes i el professorat de cicle formatiu de Fusta, Moble i Suro del CIFP Ciutat de l’Aprenent, que han sigut els artífexs tant de la construcció de la cebera nova, de set metres, com de la restauració d’una antiga que es trobava en el poble de La Torre.
Per a esta tasca s’han emprat els materials clàssics d’una cebera, fonamentalment fusta, però prèviament s’ha recreat en 3D l’estructura típica -encara que varie mínimament segons les zones i pobles- d’estes construccions d’horta la rehabilitació de les quals naix d’una proposta de la regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València que ha comptat amb la col·laboració i la implicació de la Generalitat. Es tracta de recuperar i donar a conèixer esta part del patrimoni agrari en estat de progressiu abandó i deteriorament, «i de posar en valor un dels elements que han fonamentat, i continuen fent-ho, l’imaginari col·lectiu de la comarca de l’Horta»
Al mateix temps de la experiència pilot, fruit de la qual de la qual són les dos ceberes que ja poden contemplar-se al Parc de la Torre, s’està realitzant un inventari de les que encara queden en peus en el terme municipal de València. Solament en el poble de Castellar-l’Oliveral, on l’Ajuntament del poble s’anomena «La cebera» i imita en les seues formes a una d’estes construccions tradicionals, es calcula que pot haver-hi cinquanta d’estos magatzems de fusta per a guardar cebes que van començar a proliferar a l’Horta a la fi del segle XIX.
Es tracta d’estructures que guarden una notable similitud amb les barraques, la funció de les quals era la de salvaguardar i emmagatzemar la collita de cebes a l’espera d’un comprador o de portar-les al mercat. Ara l’objectiu de la regidoria d’Agricultura és preservar aquelles que tinguen un estat de deteriorament que permeta la intervenció, dins de la iniciativa en la qual s’han implicat el centre integrat públic de formació professional Ciutat de l’Aprenent. De moment, ja han construït una cebera i han restaurat d’altra, adquirint experiència aplicable al desenvolupament de posteriors fases del projecte que, a més de restaurar, vol difondre el valor etnològics d’unes peculiars estructures agrícoles entre els valencians i valencianes.
Després dels resultats i conclusions d’esta primera fase pilot, està previst que el pròxim curs acadèmic es pose en marxa, impulsat per l’Ajuntament de València i la Generalitat, un treball més ampli i ambiciós de rehabilitació de ceberes en diferents pobles de València