La Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura de l’Ajuntament de València ha aprovat, per unanimitat i a petició del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, elevar a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport la sol·licitud per regularitzar la situació del Museu del Corpus – Casa de les Roques com a museu oficial, segons la normativa vigent de la Generalitat.
Durant el mandat actual el regidor Fuset ha impulsat la dignificació i promoció dels museus festius de la ciutat. En este sentit un dels aspectes fonamentals ha sigut l’homologació d’eixos espais culturals com a museus oficials, una qüestió ja aconseguida pel que fa al Museu Faller de València en l’any 2016, després de completar els requisits necessaris com ara l’existència d’un director i un ambiciós pla museístic. També es varen iniciar els tràmits el darrer mes de març per aconseguir eixa mateixa consideració per al Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín, dedicat a la festa gran dels Poblats Marítims de València..
El Museu del Corpus – Casa de les Roques és un espai museístic creat al 2006 per l’Ajuntament de València en un immoble, de propietat municipal, conformat per dos àrees connectades: d’una banda, l’antiga Casa de les Roques, que data del segle XV; d’una altra, l’edifici pròpiament del Museu del Corpus, del segle XVIII. No obstant això, ara per ara no gaudix de reconeixement oficial com a museu i ni tan sols com a col·lecció museogràfica, un fet, corregit hui, que permetrà al museu optar a ajudes i que suposarà també un reconeixement cap a la històrica Festa Grossa de la ciutat.
La Casa de les Roques seguix complint amb la funció de guardar les històriques Roques del Corpus (carros triomfals que ixen a la processó del Corpus tirats per cavalls que representen temes bíblics), que també durant este mandat han sigut objecte d’una restauració important. De fet, esta és la més important de les sis col·leccions que acull el museu. Les onze roques destaquen per la seua singularitat i valor històric, etnològic i artístic. També n’hi ha de gegants i cabuts, del bestiari, d’elements bíblics de la processó, dels cavallets que ixen a la Cavalcada del Convit i de peces de roba pertanyent als personatges més populars de la processó, com per exemple la Moma i els Momos, o els vestits de la reina de Saba o el rei Salomó. També hi ha col·leccions de cartells anunciadors i fotografies del Corpus i la reproducció del cèlebre Rotllo del Corpus, que ens mostra l’estat de la processó general de la Festa Grossa en el primer terç del segle XIX.
La Regidoria de Cultura Festiva va impulsar la restauració de les Roques durant els darrers anys i ja en 2017 es va continuar amb la dignificació de l’espai amb una completa reforma museogràfica que va incloure panels explicatius en tres idiomes, la instal·lació de pantalles amb audiovisuals sobre la festa en sis idiomes, la nova divisió i denominació de les diferents sales (Mitològica, dels Cavallets, de les Al·legories i del Rotllo del Corpus), la reubicació d’elements expositius, una nova il·luminació i pintura en les sales, una nova imatge corporativa i banderoles exteriors, així com la inauguració de la Sala dels Cavallets com a nova sala d’exposicions temporals.
«Hem reformat completament este espai per posar en valor la festa del Corpus. Hem treballat per complir tots els requisits que ha de tindre un museu, hem optimitzat la seguretat i hem posat en valor els rics elements patrimonials exposats, especialment les Roques que han estat restaurades, però també les danses, el bestiari, els símbols, els gegants i la mateixa festa del Corpus com el tresor cultural de tota una tradició centenària, amb gran arrelament popular, però que necessitava una major protecció, salvaguarda i difusió», ha explicat Fuset. El regidor, qui ha agraït l’esforç realitzat per tot l’equip tècnic de la Regidoria de Cultura Festiva, ha declarat la seua satisfacció perquè «tres anys de treball després, els tres museus de les festes de València seran reconeguts oficialment com a museus, demostrant que les nostres festes són cultura i guanyant visitants cada trimestre».
El Museu del Corpus – Casa de les Roques va aconseguir un rècord històric de visites durant l’any passat en arribar a les 71.506, un 8,7 % més que en 2016, tot i haver estat tancat al públic algunes setmanes per la reforma museogràfica impulsada per la regidoria.