L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, han presentat en roda de premsa el segon Pla d’Intervenció en l’enllumenat Públic IDAE II, amb el qual el Govern de la Nau dóna un nou i important pas per reduir i racionalitzar el consum, impulsar la sostenibilitat i reduir la factura energètica. En esta segona intervenció, amb una inversió de 4 milions d’euros, a través d’un préstec a interès 0% i un període màxim de vigència de 10 anys, s’actuarà sobre 6.156 fanals del model València i sobre 1.942 del model Ferran VII, per ser els que major contaminació lumínica generen, amb una reducció del consum energètic del 85% i un estalvi econòmic anual superior al milió d’euros.
L’alcalde ha destacat la importància d’esta nova inversió de 4 milions d’euros, al 0% d’interès, per a millorar l’eficiència energètica de la ciutat, promovent la sostenibilitat, la millora en el benestar dels veïns en evitar l’excés de llum, aconseguint a més un estalvi de més d’un milió d’euros en un any, que se sumen als quasi dos milions d’euros de l’anterior intervenció finançada per l’IDAE. Ribó ha afirmat que des de l’any 2014 el consum total d’electricitat en l’enllumenat públic ha descendit quasi en una quarta part, la qual cosa suposa un estalvi de 4.629.727 euros.
«Hem baixat un 23’3% el consum total d’electricitat, la qual cosa suposa un estalvi molt important de 4’6 milions d’euros i molts megavats que hem deixat de consumir, que és una cosa molt positiva des del punt de vista de la sostenibilitat. Ara, apostem per l’IDAE II i renovarem 8.000 lluminàries més, substituint-les per Led, i els objectius són una altra vegada la sostenibilitat i la no contaminació lumínica», ha destacat Ribó. «Ja eliminaren els punts de llum en forma de xucla-xup i ara volem eliminar les boles que estan provocant molta contaminació lumínica en els primers pisos de molts habitatges. A més de guanyar en eficiència, disminuïm les molèsties que puguen ocasionar al veïnat i aconseguim també un important estalvi econòmic».
Ha recordat Joan Ribó les diferents actuacions dutes a terme pel Govern de la Nau en dos anys i mig per aconseguir una major eficiència energètica, com ara l’apagat selectiu de les zones sobre-il·luminades, la auditoria energètica en els edificis municipals per a millorar l’aprofitament dels recursos, la creació d’un grup de treball format per experts, la certificació energètica de 287 edificis municipals, la reinversió de l’estalvi aconseguit en més intervencions d’enllumenat públic, la substitució de lluminàries en tecnologia Led en 29 edificis, la instal·lació d’un programa informàtic d’eficiència energètica que ha generat un estalvi de 152.000 euros o la posada en funcionament d’equips d’energia reactiva en 36 edificis. Igualment ha recordat Ribó altres iniciatives com el Programa 50/50 dirigit a la comunitat educativa o la intervenció global a 5 escoles, així com la intervenció, subvencionada per la Diputació de València, per a millorar les condicions d’habitabilitat i eficiència energètica a 3 centres d’educació.
També s’ha referit al nou contracte de subministrament elèctric en el qual s’inclourà la contractació 100% verd, i al ja citat primer pla d’eficiència energètica finançat per IDAE I, en el qual es va actuar sobre 31.697 punts de llum dels 107.000 existents, aproximadament el 30%. En la intervenció presentada hui s’actuarà en 6.156 fanals del model València, amb la desinstal·lació definitiva de 312 unitats i la renovació de 5.844, i en altres 1.942 del model Ferran VII, que seran renovades. Estes intervencions suposaran reduir el consum actual en un 85%, en passar de 3.276,83 KW a només 490,39 KW. L’estalvi econòmic és d’1.022.777,38 euros en un any, amb una disminució de la despesa actual d’1.199.540,17 euros a únicament 176.892,09 euros.
AMORTITZAT EN MENYS DE 4 ANYS
Ribó s’ha referit als incompliments del Pacte d’Alcaldes per part del govern municipal anterior i, després de revelar que «la mobilitat amb cotxe està disminuint en la ciutat i ho està fent a contra corrent, en un moment de creixement econòmic», ha recordat que València era «una de les tres o quatre capitals del món amb major contaminació lumínica, i per açò hem apagat enllumenat en zones que estaven sobre il·luminades».
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha explicat que els fanals que es renovaran són “les que més contaminació cap amunt, en l’hemisferi superior, produeixen, per la qual cosa es recomanen lluminàries que enfoquen cap avall. Amb este canvi acabem amb totes la boles que hi havia a la ciutat de València». Ha afegit que les 312 del model València que s’eliminen «no són necessàries, i la resta es canvien per plaques Led que llançaran llum cap avall, però el fanal monumental amb una corona i l’escut de la ciutat no es canvia».
«Amb este crèdit de 4 milions d’euros de l’IDAE II el Govern de la Nau haurà invertit en il·luminació i en enllumenat públic eficient, amb fons propis, a través de projectes de participació, a través d’inversions financerament sostenibles o a través de crèdits de l’IDAE, 14.400.000 euros, i amb eixos diners hem canviant més del 50% de la instal·lació d’enllumenat públic de la nostra ciutat en el que portem de legislatura, aconseguint fer-ho més eficient, aconseguint un estalvi econòmic importantíssim per a la ciutadania i avançant decididament en el camí de la sostenibilitat».
Campillo ha destacat que amb l’estalvi obtingut amb IDAE II, de més d’un milió d’euros a l’any, l’amortització de la inversió de 4 milions d’euros del projecte IDAE II es produirà en 3 anys i 11 mesos, a partir dels quals tot serà estalvi.
A més, dins de la intervenció està prevista la tele-gestió d’aproximadament 3.000 punts de llum, la qual cosa permetrà realitzar un manteniment més eficaç i eficient i una major agilitat en les diferents necessitats de gestió mitjançant una permanent comunicació telemàtica «que obri infinites possibilitats i permet informar en temps real de qualsevol problema que es produïsca».