La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València aprovarà este divendres les subvencions del Programa Germanor amb què la Regidoria de Cultura Festiva premiarà per tercer any les comissions falleres més involucrades en la millora de la convivència amb la resta de la ciutadania i amb el foment de la música en directe durant les celebracions de la nit de Sant Joan. La principal novetat enguany serà la implementació del got reutilitzable com a requisit per optar a les ajudes, el màxim de les quals augmenta fins un 40 per cent, després de la bona acollida de la mesura en edicions anteriors.
“Continuem avançant cap a unes festes més sostenibles. Les passades falles van ser moltes les comissions que es decidiren a substituir els gots d’un sol ús per altres reutilitzables amb els beneficis que això comporta per a la neteja i el medi ambient i volem continuar promovent el seu ús”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.
La línia d’ajudes, que enguany arriba als 20.000 euros, fomentarà un any més la cooperació entre comissions falleres per a organitzar les revetles de Sant Joan de manera conjunta, reduint així els punts que poden generar possibles molèsties al veïnat i afavorint la pròpia qualitat dels espectacles oferits. De fet, podran optar a les subvencions aquelles revetles organitzades almenys per tres comissions falleres, que siguen de música en directe i on s’empren els gots reutilitzables. Per a Fuset, “a València no sobren comissions falleres però sí cal incentivar la cooperació per fomentar que, com moltes ja fan, es puguen organitzar alguns dels actes festius de manera conjunta amb els beneficis que això comporta tant per a les comissions que veuen alleugerida la càrrega econòmica com per al conjunt de la ciutat per la reducció de l’ocupació de l’espai o els aspectes relacionats amb la neteja i la convivència”.
Entre els punts que es valoraran en la concessió de les subvencions també hi ha les millores proposades per les comissions falleres en relació amb la neteja dels espais públics que utilitzen. Entre les despeses subvencionables hi ha les actuacions musicals i les infraestructures que requerixen, però no els sopars o activitats esportives.
Les comissions interessades hauran de presentar telemàticament les seues sol·licituds durant els 20 dies naturals a partir de la publicació d’estes ajudes en el Butlletí Oficial de la Província. L’import concedit serà d’un màxim de 3.500 euros (un 40 per cent més que el màxim d’edicions anteriors), i entre els criteris que sumaran punts en la concessió estan les activitats infantils complementàries, la implicació d’associacions veïnals i culturals, la integració del xicotet comerç de proximitat de cada demarcació o l’ús del valencià en la programació musical.