16 dispensadors de pinsos esterilitzants que funcionen automàticament i amb càmeres de gravació permetran controlar les poblacions de coloms de València. Esta tecnologia forma part de la nova campanya de la Regidoria de Benestar Animal de l’Ajuntament per poder controlar numèricament i sanitàriament l’avifauna urbana. A més, es duran a terme diferents accions per tal d’allunyar les poblacions d’estornells del nucli urbà a zones més perifèriques.
«A partir de hui València viu una revolució en el control de la seua avifauna, i ho fa aplicant els màxims paràmetres de benestar animal», ha exposat la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, des d’un dels 9 colomers ecològics que hi ha a la ciutat, concretament, al Jardí de Vivers. «Fa tan sols tres anys, els coloms a l’Ajuntament de València eren gasejats i assassinats en grans quantitats. Nosaltres hem entés que això no pot ser i hem posat en marxa una complexa maquinària per a dur a terme un control poblacional des del respecte i la millora de la qualitat de vida d’estes aus», ha continuat Tello.
En eixe sentit, a l’hora de controlar l’avifauna urbana es prohibix el sacrifici de cap au i s’utilitzarà una tècnica respectuosa amb els animals mitjançant els 16 distribuïdors automàtics de pinso esterilitzant, que dispersa els grans de dacsa en un radi de 2 o 3 metres. Este pinso impedirà la reproducció dels exemplars dominants i no és tòxic per al medi ambient, les persones o altres animals. Segons ha exposat la regidora, gràcies a la grandària del gra de dacsa, a la transitorietat de les altres aus i a la continuïtat necessària perquè es produïsca l’esterilització, és impossible que altres aus puguen esterilitzar-se en ingerir-lo. Així mateix, els efectes del pinso són reversibles en deixar-se d’ingerir.
El producte subministrat per a l’esterilització es diu Ovistop i és un fàrmac formulat amb grans de dacsa recobert d’un compost anomenat Nicarbacina, amb poder anticonceptiu sobre les aus. El tractament resulta, tal com ha destacat la regidora, molt més efectiu que les captures i produïx una reducció real i no transitòria de la població. Així, en el primer any de tractament es preveu una reducció de vora el 30 % de la població, i després de 4 o 5 anys hi haurà una reducció del 80 % respecte a la població inicial.
En eixe sentit, la campanya de la Regidoria de Benestar Animal contempla un estudi previ per conéixer les poblacions de coloms existents a la ciutat i poder instal·lar eixos distribuïdors en eixes àrees. Al mateix temps, l’estudi aportarà informació sobre la distribució territorial dels coloms, estat sanitari, recursos alimentaris, punts de nidificació i desplaçaments. A més, l’estudi comptarà amb revisions periòdiques, almenys una revisió mensual, per actualitzar eixes dades. Segons l’últim cens de coloms realitzat en 2013 la població total d’este tipus era aproximadament de 35.000 exemplars.
Pel que fa als estornells de la ciutat, sobre els quals no hi ha un cens en tractar-se d’aus migratòries i cada hivern la xifra canvia, es farà un cens del nombre i de la ubicació dels dormidors, concentrats a arbres de gran port. Els seus excrements són molt corrosius i solen concentrar-se en espais reduïts. Per això, les accions que es duran a terme seran les de dispersar les poblacions d’estes aus mitjançant sorolls o llums a la caiguda del sol. Així, es pretén evitar grans concentracions en un mateix punt i allunyar els estornells de les vivendes per portar-los a zones més perifèriques.
Tot el projecte de control d’avifauna urbana serà efectuat per l’empresa adjudicatària del concurs, que s’ha resolt a favor de Lokímica. El contracte s’ha adjudicat per quatre anys, per una quantitat total de 411.180 euros, el que comporta anualitats de 102.795 euros. Per a l’execució del treball es comptarà amb quatre operadors, una veterinària, un responsable de delegació i un director tècnic. Estos seran els encarregats de les tasques de censat, manteniment i vigilància sanitària en els colomars ecològics i dels dispensadors de pinso esterilitzant.
COLOMERS ECOLÒGICS
Així doncs, l’empresa adjudicatària haurà de mantenir els nou colomers ecològics distribuïts per la ciutat, on es conduiran les poblacions de coloms. Allí es durà un control sanitari dels animals, se substituiran els possibles ous per d’altres de plàstic, s’alimentaran les colònies de coloms que allí residisquen i es procedirà a la neteja i manteniment de les instal·lacions. Els nou colomers ecològics es troben en Benicalap, Parc de Polifilo, Orriols, Marxalenes, Vivers, Parc de Capçalera, Parc de l’Oest, La Rambleta i Natzaret.
INCIDÈNCIES I DIFUSIÓ
L’empresa adjudicatària també serà l’encarregada d’atendre els incidents o avisos que li referisca el servici durant tot l’any. Entre les seues tasques estaran la retirada de nius, la instal·lació de mesures dissuasives en àrees públiques, la recollida de possibles cadàvers i el trasllat d’animals que es troben en perill o requerisquen un trasllat. El temps màxim de resolució de les incidències que es consideren prioritàries serà de 72 hores.
Al mateix temps, es llançarà una campanya de sensibilització i conscienciació sobre gestió ètica de l’avifauna urbana amb 5.000 tríptics informatius, que també arribaran als col·legis; es cobrirà mig circuit de mupis (40), i s’instal·laran panells informatius als colomers ecològics. En estos panells s’informarà la ciutadania del funcionament i dels beneficis d’estos.