Les polítiques culturals a la ciutat de València han sigut unes de les més paradigmàtiques del canvi polític que la ciutadania va decidir a les urnes de 2015 a la nostra ciutat. D’un model cultural que prioritzava les elits i el centre de la ciutat s’ha passat des de l’inici del mandat a un model cultural obert a tota la ciutadania i a tots els barris i pobles de la ciutat. Així ho han explicat davant desenes de veïns i veïnes al Cabanyal-Canyamelar, en l’acte ‘La cultura ix al carrer’ el portaveu del Grup Municipal Compromís i regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i la portaveu adjunta del grup municipal Glòria Tello, coordinadora de l’Àrea de Cultura i regidora de Patrimoni i Recursos Culturals al consistori.
Dos grans projectes culturals per a la ciutat han permés acostar propostes culturals de primera qualitat als veïns i veïnes del Cabanyal-Canyamelar i de molts altres barris i pobles de la ciutat, com ara la Gran Fira de València i Cultura als Barris. “La cultura és un dret i des de les administracions públiques s’ha de posar a l’abast de tota la ciutadania amb independència d’on visca”, ha explicat Tello. “Era necessari revertir la situació que ens trobàrem i en només tres anys hem demostrat que amb voluntat es podia aconseguir, es podia garantir el dret de la gent a la cultura i alhora deixar de donar l’esquena als professionals de la cultura que tenim a la ciutat, que en són molts i de primer nivell a més”. En este sentit, ha recordat que ja està en marxa la segona edició de Cultura als Pobles i que enguany se celebrarà la tercera edició de Cultura als Barris.
Tello també ha destacat la necessitat de revertir la mancança d’infraestructures culturals als barris de València i ha defensat la necessitat de saldar deutes històrics amb barris com el Cabanyal-Canyamelar: “amb el projecte de l’escorxador d’este barri crearem un centre d’interpretació que posarà en valor el barri i la lluita ciutadana per protegir-lo”. També s’ha referit al projecte del Museu de la Mar, amb tres seus diferents, “la primera de les quals on treballarem serà en la Casa dels Bous”, per defensar que “una ciutat com esta no pot oblidar la seua connexió amb la mar, una connexió sempre present per al veïnat del Marítim”.
Fuset ha destacat l’aposta estratègica en matèria festiva, amb un ric patrimoni que forma part de la cultura del Marítim i de tota la ciutat. “Hem reforçat la promoció de la Setmana Santa Marinera en estos tres anys, amb la dignificació del seu museu, la restauració de les seues imatges i l’inici dels tràmits perquè l’espai siga reconegut com un museu oficial més”. Més enllà de la festa gran dels Poblats Marítims també ha ressaltat “el model renovat de la Gran Fira de València, que també ha desembarcat als barris mariners amb diverses activitats i una gran aposta per la Marina, on per exemple l’any passat es va crear un gran pol d’atracció amb la celebració de la Nit a La Mar, amb concerts i un gran espectacle piromusical, que ha vingut per a quedar-se”.
La descentralització s’ha vist reflectida a la façana marítima de la ciutat “també en Falles, amb l’inici del calendari pirotècnic amb un gran espectacle de focs artificials previ a la Crida” i s’ha complementat amb altres intervencions que han portat l’ornamentació i la il·luminació de Nadal a diversos barris i pobles o activitats per a xiquets i xiquetes des de desembre fins l’arribada dels Reis d’Orient també en una “clara aposta festiva per la València marinera”.
L’acte d’este matí és el quart de la campanya #ElCanviNoPara amb què Compromís per València està recorrent els barris de la ciutat per arreplegar les propostes dels seus veïns i veïnes i explicar la gestió que està fent al si del govern municipal, amb l’alcalde Joan Ribó al capdavant. Després de passar per Torrefiel, amb un acte sectorial inclòs sobre la defensa d’unes pensions dignes i justes, i ara haver-ho fet pel Cabanyal-Canyamelar, el següent acte se celebrarà al barri de Russafa el pròxim dijous, dia 17, a les 19 hores.