El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha parlat d’unes “Falles de rècord” en fer balanç de les celebracions que van acabar ahir amb la Cremà de la falla gran municipal. Entre els aspectes més destacats per Fuset hi ha el gran retornament econòmic per a la ciutat, l’aposta per un calendari pirotècnic amb innovacions i els avanços cap a unes Falles cada vegada més sostenibles.
“Podem estar ben satisfets i fer una valoració molt positiva de les Falles que acabem de viure a València. Han sigut unes Falles de rècord, amb milers de visitants als carrers, amb un reforç molt important en la seguretat i sense cap incident destacat a pesar del volum de visitants”, ha explicat.
Sobre l’augment de visitants Fuset ha apuntat que “s’està aconseguint optimitzar el potencial de la festa més enllà de la setmana fallera com ja es va poder comprovar a l’Exposició del Ninot, amb més de 10.000 visitants més que l’any passat”, en referència a les més de 95.000 persones que han passat pel Museu de les Ciències per disfrutar d’esta exposició. “Han augmentat tant les visites de comissions falleres com la venda d’entrades, especialment de turistes internacionals”, ha afirmat. Un volum de visitants que “ha generat un gran impacte econòmic i turístic que podrà ser quantificat gràcies a l’estudi, que dins del Pla Estratègic de la festa, estem impulsant a l’Ajuntament i que també ha servit per promoure altres aspectes culturals de València”.
Entre els aspectes més destacats, Fuset també ha destacat “la gran qualitat exhibida cada dia a la mascletà i les innovacions del calendari pirotècnic, amb fites tant destacades com la doble mascletà vertical a la Marina, la sorprenent proposta de l’Alba de les Falles a la plaça de l’Ajuntament, o l’espectacular i acolorida Cremà on la flama viva va ser ben present gràcies als materials de la falla municipal”. En este sentit ha reiterat el seu compromís de continuar incrementant l’aportació als professionals de la pirotècnia “per evitar que assumisquen pèrdues econòmiques majors”.
El regidor de Cultura Festiva també ha recordat que “s’ha pogut satisfer el compromís d’avançar el pagament de les ajudes municipals a les comissions falleres, que han cobrat fins i tot abans de plantar” i ha destacat també els “avanços cap a una festa més sostenible amb el programa pilot de gots reutilitzables patrocinat que s’ha acollit amb satisfacció per part de les comissions i ha reduït de manera notòria els residus on s’ha aplicat”.
Fuset també ha valorat molt positivament l’esforç de les comissions falleres per ajustar-se a les mesures de seguretat exigides des de les regidories responsables i ha recordat que “la seguretat no és una opció sinó una obligació col·lectiva que hem d’assumir en benefici de tots i totes”.
Pel que fa a la millora de la convivència, Fuset s’ha mostrat confiat que el fet que enguany, per primera vegada, s’hagen incorporat de manera participativa a agents veïnals, de comerciants, hostalers i empresarials, així com a tots els agents fallers al diàleg sobre el ban de Falles és “iniciar un camí de diàleg que l’any pròxim haurà de continuar-se per anar més enllà i seure en una mateixa taula a tots els agents amb l’objectiu de bastir consensos”. En este sentit, Fuset ha recordat que “els interessos de tots els agents són en moltes ocasions contradictoris i com administració els convidarem a tots ells a participar d’una mateixa taula per traure conclusions col·lectives”. El regidor ha recordat que els últims anys les queixes s’han reduït en més d’un 60 % i considera que “si som capaços d’abastar uns consensos mínims, la festa continuarà sent percebuda cada dia més com una oportunitat col·lectiva i menys com un problema”. En este sentit ha recordat que enguany el ban introduïa algunes novetats, també referides a la protecció del patrimoni i que el pròxim any es convidarà a nous servicis municipals i agents a aportar les seues propostes.
Fuset ha destacat també que l’aposta per la unanimitat feta per dos jurats despolititzats, artístics i fallers en els equips de Latorre i Sanz amb Okuda i Miguel Hache s’ha materialitzat en “dos grans falles icòniques, que seran molt recordades, que han tingut una acollida molt notable entre el públic i que indiscutiblement han tingut una projecció internacional sorprenent”. Per a Fuset, “les falles municipals, junt al treball excel·lent dels artistes fallers en cadascuna de les demarcacions, ajuden a promocionar la nostra festa com el major festival d’art popular al carrer del món”.
Per últim, el també president de la JCF ha agraït el civisme i els esforços generalitzats del col·lectiu faller, del conjunt de la ciutadania, de Policia Local, Bombers i equips sanitaris, així com “el notable esforç de neteja perquè cada dia durant les Falles, i molt especialment hui, la ciutat recupere la seua imatge més neta i normal, després de dies intensos d’una festa enorme que ocupa tot l’espai públic”.