La Casa-Museu Benlliure exhibirà des de  divendres 9 de febrer, com a obra convidada de 2018, La Rendició de Granada, un dibuix de 101 x 195,5 cm realitzat per l’escultor Marià Benlliure, en 1892, com a estudi per al monument a la reina Isabel a Granada. Esta peça, mai exposada amb anterioritat, podrà ser contemplada en la Sala Marià Benlliure fins el pròxim mes de desembre.

Amb l’exhibició de La Rendició de Granada, la Casa-Museu Benlliure posa en marxa L’Obra Convidada, una iniciativa que pretén ser un nou estímul per als seus visitants. Una oportunitat per a descobrir, perfectament contextualitzades, algunes de les creacions més rellevants dels membres de la família Benlliure que per variades circumstàncies no són accessibles al públic en general.

La regidora Glòria Tello ha explicat la seua satisfacció per poder exposar “en un museu municipal una obra que no ha estat mai posada a l’abast de la ciutadania. Com a regidora de Cultura m’he marcat com a objectiu afavorir l’accés de qualsevol veí o veïna de València a la cultura, en el seu sentit més ampli, i en este cas, és realment gratificant poder exposar obres que formen part del nostre patrimoni i, alhora, posar en valor els espais museístics dels que disposem en la ciutat”.

La Rendició de Granada, dibuix pertanyent a una col·lecció privada madrilenya, representa el moment de la presa de Granada per part de l’exèrcit cristià encapçalat pels Reis Catòlics. En 1892, coincidint amb l’IV centenari de l’arribada de Colom a Amèrica, Marià Benlliure va rebre l’encàrrec del govern d’Espanya de realitzar un monument a la reina Isabel, per a Granada. L’encàrrec havia de fer referència als dos fets commemoratius de l’any: el descobriment d’Amèrica i la rendició de Granada. Marià Benlliure va realitzar diversos dibuixos i esbossos en fang que va presentar per a la seua aprovació. La Rendició de Granada va ser una d’estes propostes, però finalment, no va arribar a realitzar-se.

Esta obra és un exemple paradigmàtic del dibuix desenvolupat per Marià Benlliure a finals del segle XIX. Es tracta d’un dibuix de primer nivell dins de la seua producció, només comparable per la seua espectacularitat i dimensions amb La Carrera Olímpica en l’Arena Romana (Museu de BBAA de València). Una obra inèdita que permet apreciar el polifacètic talent de l’escultor i endinsar-se en el seu procés creatiu.