“La ciutadania torna a aprovar la gestió del Govern de la Nau, amb una nota de 5,6”. El delegat de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha presentat hui els resultats de la segona onada del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana de València, que ha dirigit i elaborat el Departament d’Estadística Municipal. Segons les dades obtingudes, els servicis municipals millor valorats són Mercats Municipals, Platges i Activitats Culturals.

L’enquesta s’ha realitzat sobre un univers de 660.822 persones majors de 18 anys empadronades en la ciutat. S’han realitzat 2.302 entrevistes a peu de carrer, entre els mesos de novembre i desembre del 2017. Tal com ha explicat el regidor Galiana, la mostra s’ha estructurat en dos parts: informació sobre la imatge que la població té de la ciutat i de cada districte, amb valoració dels servicis públics municipals i de la gestió de l’Ajuntament; i una segona part sobre el comerç de la ciutat, i els hàbits de consum i compra.

Tal com ha explicat el regidor, “la ciutadania té una visió positiva de la ciutat: un 38,3% pensa que València ha millorat en l’últim any, i un 38,6% pensa que millorarà el que ve”. Per districtes, la població que dóna una visió més positiva de l’últim any és la resident en Pobles de l’Oest (el 56,7%), Patraix (52%) i Campanar (51,7%). I els qui tenen una percepció més negativa són Camins al Grau (11,8%) i Pla del Real (21,1%). Respecte al nivell de satisfacció per viure en la ciutat de València i en cada districte, es constaten uns nivells elevats, amb una mitja de 7,9 sobre 10 per al propi districte, i de 8,3 per al conjunt de la ciutat. Són uns resultats molt pareguts als de la primera onada, que van ser de 7,9 i 8,1 respectivament.

Quant a la puntuació global de la gestió de l’Ajuntament, ha afegit Galiana, és de 5,6, pràcticament igual que en l’enquesta anterior (5,7) i se situa 3 dècimes per damunt de la de la Generalitat (5,3) i “molt per damunt” de la del Govern de l’Estat (4,1). El districte que dóna millor valoració és Quatre Carreres (6,3), seguit de La Saïdia i Campanar. I, de nou, únicament dos districtes (Camins al Grau i Pla del Real) suspenen la gestió municipal.

L’OCUPACIÓ, EL PROBLEMA PRINCIPAL DE LA CIUTAT

Segons reflectix l’enquesta, les i els ciutadans situen a l’ocupació com el principal problema: així ho assegura el 36,6% de les persones, igual que ja es reflectia en el primer baròmetre, a certa distància d’altres assumptes com la neteja (el 15,6%) i la corrupció (8,6%). Respecte d’estos dos elements, el regidor ha recordat que des del principi del mandat, el Govern Local, conscient que la neteja és un assumpte fonamental i que preocupa a la ciutadania, ha incrementat el pressupost en neteja en un 17%. I quant a la percepció sobre el problema de la corrupció, l’edil ha subratllat que el Baròmetre es va realitzar abans de produir-se les recents declaracions en seu judicial sobre el Cas Gürtel.

Respecte a la puntuació dels servicis municipals, tots obtenen una puntuació per damunt de 5, excepte els aparcaments públics. Això significa que el 95% dels servicis públics aprova, segons la percepció ciutadana. I en el cas dels aparcaments, a pesar de situar-se per davall de l’aprovat, s’observa un increment de la nota respecte a l’enquesta anterior, al passar de 3,9 a 4,6. L’estudi també arreplega l’opinió de la ciutadania respecte a l’estat i expectatives de cada districte. Segons ha assegurat Carlos Galiana, la població llança una imatge positiva d’este aspecte, atés que el 30% considera que el seu districte ha millorat, i el 34,7% opina que millorarà al llarg de l’any que ve.

Quant als principals problemes de cada districte segons la visió dels seus residents, s’assenyala en major percentatge la neteja (26,5%) i l’urbanisme (20,3%), igual que es va reflectir en la primera enquesta. Per districtes, la neteja és el primer problema en 7 d’ells, mentres que en 4 ho és l’ocupació, en 3 l’urbanisme, en 2 el transport públic i en 1 el trànsit. Els enquestadors van preguntar també a la ciutadania quin és el problema que més els afecta personalment, i la resposta quasi unànime (excepte en Camins al Grau) ha sigut l’ocupació. I a l’interessar-se pel mes valorat del propi districte, es repetixen els elements de la primera enquesta: varietat de servicis, proximitat al centre, veïnat, transport…

En este context, s’ha preguntat a la població per les seues demandes per als seus respectius districtes, i un 25,2% han apostat per millores de caràcter urbanístic, seguit per les millores en l’arreplega de residus (21,8%). També se suggereixen temes relacionats amb la millora de les zones verdes, millores de seguretat, o millora d’equipaments, entre altres.

El regidor Galiana ha subratllat especialment que únicament un 4,4% demanda millores en el transport públic, i ha qualificat els resultats de “molt interessants perquè ens fan una fotografia real del que passa en la ciutat: són més de 2.000 enquestes, mentres que els sondejos d’opinió que a vegades publiquen els mitjans de comunicació se solen realitzar amb un espectre de no més de 700 u 800 enquestes”, ha assenyalat.

MOLT BONA VALORACIÓ DEL COMERÇ

L’anterior Baròmetre es va centrar en temes d’ocupació i transport, i este s’ha ocupat especialment en comerç i consum. “I hem obtingut unes dades que ens han sorprés molt en positiu”, en paraules de l’edil. En primer lloc, per “la molt bona valoració del comerç en la ciutat i en el barri, amb una mitjana del 7,8 sobre 10. S’ha valorat l’oferta comercial (7,8 en barris i 8,5 el conjunt de la ciutat); horaris comercials (8 en els barris i 8,5 el conjunt de la ciutat); i atenció del personal (8, 4 en barris i 8,2 el conjunt de la ciutat)”. Els districtes amb menor satisfacció respecte a l’oferta comercial són Pobles del Nord, Poblats Marítims, Pobles del Sud i Rascanya; i els més satisfets, Patraix, Camins al Grau, Quatre Carreres, Campanar i l’Eixample.

El baròmetre arreplega també informació sobre hàbits de consum, de compra responsable, tipus d’establiment habitual de compra, i tipus de producte, “el que dóna interessants dades de cara a les polítiques de consum i comerç”, ha explicat l’edil. Segons els resultats de l’estudi, la compra ciutadana es realitza de manera majoritària en el propi barri i districte, especialment productes d’alimentació i drogueria. Més del 90% de les persones que compren ho fan setmanalment: un 58% acudeix a botigues especialitzades, i un 21% a mercats municipals.

Galiana ha destacat la dada referida al dia i l’horari en què se sol realitzar la compra que, ha subratllat, “és majoritàriament (63,8%) de dilluns a divendres en horari comercial; i únicament un 0,1% ho fa en diumenge”.

L’enquesta conclou amb dades sobre els hàbits de consum de productes culturals en els últims mesos, que oferixen informació molt útil per als responsables de la gestió cultural.