La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, acompanyada pel cònsol general de Bulgària a València, Tsvetelin Tsolov, ha presentat al Museu d’Història de la ciutat l’exposició ‘El poder de la societat civil durant l’Holocaust: el cas de Bulgària, 1940-1944’. En l’acte també hi ha hagut una conferència de Marcel Israel sobre la comunitat jueva a Bulgària i l’acció de la societat civil en eixe país per impedir la seua deportació als camps d’extermini nazis.
L’exposició, que es podrà visitar fins al pròxim 5 de març, amb entrada lliure i gratuïta i dins de l’horari habitual del museu, consta de 23 panells –fotografies, facsímils i text- que representen el desenvolupament dels esdeveniments en la primera meitat de la dècada dels 40 del segle passat en l’escenari internacional, amb el focus en el que va passat a Bulgària, el posicionament de les autoritats i la resposta contundent de la societat búlgara.
Tello ha fet seues les paraules del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, i ha afirmat que “la responsabilitat d’una resistència ràpida, clara i resolta del racisme i la violència ens incumbeix a totes i a tots els ciutadans”. A més, ha recordat que aquells fets varen conduir a la mort de més de sis milions de persones jueves entre 1933 i 1945.
L’exposició, el concepte de la qual és responsabilitat de la doctora Albena Taneva, de la Universitat de Sofia (Bulgària), es va presentar per primera vegada en 2009 i s’ha exhibit en moltes ciutats de tot el món, com ara Nova York, Toronto, Tel Aviv, Dublín, Praga o Copenhagen, així com Madrid o Palma de Mallorca.
La mostra s’inscriu al marc dels actes per a la celebració del Dia de Commemoració de l’Holocaust, que es realitza en tot el món des de 2005, quan l’Assemblea General de Nacions Unides va proposar el 27 de gener com una data dedicada per recordar la dimensió universal de l’Holocaust i fomentar l’educació ciutadana davant qualsevol manifestació de racisme, violència i antisemitisme.