L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit esta vesprada en l’Hemicicle municipal l’acte institucional de clausura de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017, “un any inoblidable en el qual València ha aconseguit convertir-se en una ciutat associada a valors com la dignitat, la responsabilitat i la coherència”. En este acte que ha comptat amb la presència i la participació del representant de FAO, Enrique Yeves, i en el qual s’ha presentat el llibre Viatge al món dels llegums, editat per l’Ajuntament de València en col·laboració amb FAO, Ribó ha informat del treball conjunt amb esta organització per a crear ací el Centre Mundial d’Alimentació Sostenible i també de la definició d’una estratègia alimentària per a la ciutat a desenvolupar durant els pròxims quatre anys.

L’acte d’esta vesprada ha servit de colofó “a tot un any de treball en el qual crec que hem treballat molt bé”, ha dit l’alcalde, qui ha avançat que “València vol continuar sent referent mundial de l’alimentació sostenible, i per açò treballarem en dos direccions: d’una banda, ja tenim un projecte per a desenvolupar iniciatives en el pròxim quatrieni, des de la producció de proximitat i ecològica fins a la comercialització de quilòmetre zero en els mercats municipals i en la formació des dels xiquets i xiquetes en les escoles, fins a les persones majors”. Això, ha dit Joan Ribó, ja es contempla en els pressupostos municipals de l’any 2018. Però a més, ha afegit l’alcalde, “el segon objectiu és treballar juntament amb la FAO en un centre de referència mundial per l’alimentació sostenible”, que es preveu operatiu a la fi de 2018 i inicis de 2019.

CENTRE DE REFERÈNCIA MUNDIAL

L’alcalde ha explicat que demà es presenten als diferents grups municipals de l’Ajuntament “els comptes” de la capitalitat de l’alimentació sostenible, i respecte al centre de referència internacional que es preveu crear a València, ha explicat que es basaria en un model mixt, afavorit per l’administració local, amb la col·laboració de FAO, en el qual també puguen tindre cabuda “fundacions, associacions i entitats de l’àmbit de l’alimentació”. Així, hi hauria “un primer nucli d’entitats directores, i un segon nucli d’entitats col·laboradores i finançadores que puguen ajudar”.

“En estos moments” ha dit Joan Ribó, “estem treballant en el seu disseny legal, que esperem tindre llest en el primer semestre de 2018” perquè este centre estiga operatiu entre finals de 2018 i principis de 2019. Este Centre, és concebut amb “vocació d’eina facilitadora, amb gran capacitat de gestió i connexió, però austera en els seus pressupostos de manteniment”.

Segons paraules del representant de FAO “creiem que la capitalitat de València és solament l’inici; no és el final d’un cicle. Ara vivim la Dècada de la Nutrició en Nacions Unides, i estem parlant amb l’alcalde, Joan Ribó, sobre quines són les fórmules de col·laboració perquè València jugue un paper, no solament per a si mateixa sinó exercint un lideratge internacional amb altres ciutats. En eixe context estem veient eixa possibilitat, ja molt avançada, de crear un centre internacional d’alimentació sostenible que permetria que des de València s’intercanviaren projectes entre les ciutats, que es poguera investigar i, sobretot, que es poguera també sensibilitzar a l’opinió pública en favor de l’alimentació sostenible”.

L’OR QUOTIDIÀ DE L’HORTA

A l’inici de l’acte, acompanyat pel regidor de Govern Interior i Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, i la regidora de Cultura, Glòria Tello, s’ha referit Ribó a les paraules de Graziano da Silva, Director General de FAO, quan va afirmar que “a València s’ha creat una energia de col·laboració i implicació entre FAO i moltes ciutats del món que hem de mantenir i que donarà resultats molt positius” i ha assenyalat que altres organitzacions i xarxes de ciutats, com el C40, l’organització que reuneix en les 40 ciutats més poblades del planeta, ICLEI, o el Parlament Global d’Alcaldes, entre altres, “ens han felicitat per les iniciatives que s’han desenvolupat durant enguany, especialment per la Cimera d’Alcaldes del passat mes d’octubre”.

En opinió de Joan Ribó, “els governs de les ciutats tenen la clau per a canviar hàbits, implementar processos i focalitzar objectius. A València hem guanyat el respecte i la consideració d’experts, la felicitació d’altres ciutats. Hem après molt dels altres i hem compartit coneixement i bones pràctiques. Esta bona senda no l’hem d’abandonar. Este increment de valor relacional a nivell mundial amb altres ciutats no l’hem de detenir”.

Ha explicat que el nombre de persones que viuen en les ciutats superarà en les pròximes dècades el 70% de la població mundial. “En la nostra mà està el repte d’aconseguir una alimentació sobirana, no depenent d’especulacions mercantils o científiques, una alimentació per a tots saludable i coherent. Per a les nostres famílies, per als nostres néts, i per als néts dels nostres néts”.

L’alcalde ha qualificat 2017 com “Un any inoblidable. Ple d’imatges i moments que “és tot un honor que hagen ocorregut a València. Entre altres esdeveniments, una trobada d’alcaldes que està oferint ja molts resultats”. En este sentit ha comentat que l’agència de Nacions Unides per als assentaments humans ha format un equip a partir de la trobada a València per a crear la “Guiding Principles for Urban Rural Linkages” (Principis Rectors per a la relació dels entorns urbà-rural), equip al que serà convidat un representant de la ciutat de València”.

UNA LLAVOR QUE HEM DE PROTEGIR

També ha destacat que les principals xarxes ciutadanes han signat cartes de compromís després de la trobada de València, C40, UCLG, ICLEI, RUAF, entre unes altres, i que el dia 4 de desembre s’ha celebrat a Madrid la II Jornada per a l’impuls de l’Agenda 2030 promoguda pels organismes d’ONU a Espanya. “Durant la jornada van ser constants les referències a la reunió de València”. Igualment ha destacat la “Sustainable Food System for Healthy Diets in Europe and Central Àsia”, que acaba de celebrar-se a Budapest,”on les cites als tallers i sessions de València també han sigut una referència constant”.