L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha organitzat un espai de debat públic per visibilitzar la realitat dels abusos sexuals contra dones i menors en l’àmbit familiar i domèstic. Professionals dels mons educatiu, psicològic, jurídic, forense, social, sanitari i de cossos de seguretat han debatut sobre les situacions d’abús sexual que afecten vora a un 20 % de menors. 250 persones han participat en esta iniciativa, on han pogut enriquir el debat amb les seues reflexions.
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha destacat “la importància d’un debat públic sobre una situació molt greu que encara és tabú en la nostra societat i que afecta molts menors. De fet, dos terços dels menors que han patit a les seues vides situacions d’abús sexual els han patit per part d’un membre de la seua família o del seu entorn més pròxim”. A més, ha explicat que “els secrets, les lleialtats familiars, els sentiments de culpa i la vergonya dificulten molt la comunicació, amb el conseqüent agreujament de les conseqüències psicoemocionals per a les víctimes”.
En la iniciativa duta a terme per l’Ajuntament per primera vegada han participat, entre altres professionals, l’advocada del servici jurídic CAVAS, Beatriz de Mergerlina; la jurista de l’Oficina de Víctimes del Delicte, Pilar Gil; la psicòloga del Programa d’Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere i els seus fills i filles de l’Espai Dones i Igualtat, Coto Talens; el coordinador de programes seu València de Save The Children, Rodrigo Hernández; l’oficiala del Grup GAMA de la Policia Local, Mª Amparo Ciurana; la psicòloga forense Francisca Savall, els magistrats José Mª Gómez Villora i José Luis Mendoza, la professora Rosa Sanchís, la fiscal Socorro Zaragoza i la docent i experta en coeducació i prevenció de la violència de gènere Charo Altable.
Lozano ha destacat la importància d’un debat com este per visibilitzar un problema que només acaba en sentència condemnatòria en un de cada cinc casos denunciats. “És fonamental aportar ferramentes per a la seua prevenció, detecció i atenció a les víctimes i este debat ens ha marcat un camí clar en què necessitem coeducació afectiu-sexual des d’infantil obligatòria, formació i recursos públics especialitzats als àmbits educatiu, sanitari, familiar, de la judicatura, etc., i fer visible esta realitat des de qualsevol espai, posant el focus en els agressors”, ha explicat.
Durant el vídeo-fòrum s’ha projectat el documental DUMA, de la directora palestina Abeer Zeibak Haddad, basat en els abusos sexuals en l’àmbit familiar i domèstic, amb grans semblances en la forma com dones i menors viuen este problema tan greu. “Afortunadament la resposta ha sigut excel·lent. És evident l’interés suscitat i això ens encoratja per continuar el camí iniciat per l’actual govern municipal per defensar els drets de totes les dones i els menors i sensibilitzar tota la ciutadania”, ha afegit per finalitzar Lozano.