L’Ajuntament de València s’adherix a l’Autoritat del Transport Metropolità de València (AMTV). El Ple Municipal ha aprovat este matí, amb els vots a favor de l’Equip de Govern, el conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana pel qual es du a terme l’adhesió del municipi. Es tracta d’un conveni de caràcter singular, donat el pes de la ciutat de València en l’àrea metropolitana

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha defés la importància de l’organisme autònom AMTV i de la presència de València en ell. No obstant, tant el Grup Popular com Ciutadans s’han abstingut en la votació. En el cas del PP per considerar que el conveni “és una mera declaració d’intencions, difusa, incompleta i sense compromisos ferms”, en paraules del seu regidor Alberto Mendoza; mentres que el regidor Narciso Estellés, de Ciutadans, ha afirmat que “sí que volem una entitat metropolitana forta, però no al ‘estil Grezzi”.

El delegat de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha expressat la seua sorpresa davant d’estes afirmacions, especialment pels “antecedents” en este àmbit d’ambdós grups: el PP, “que va desmantellar en el seu dia” l’entitat metropolitana existent, i Ciutadans per abonar uns pressupostos estatals per a València “que no contemplen la subvenció justa per al transport públic”, com tenen altres ciutats. L’edil ha defés l’Autoritat del Transport Metropolità de València com “un instrument fonamental per a la gestió del transport, millorar la prestació del servici, i incrementar el pressupost dedicat a això”, i ha lamentat que l’adhesió de València no s’haja aprovat per unanimitat.

L’Autoritat del Transport Metropolitana, AMTV, és un organisme autònom creat l’any passat per la Generalitat Valenciana. Després de la seua incorporació, a l’Ajuntament de València li corresponen cinc membres del Consell d’Administració. Per a l’adhesió de València a esta entitat era necessari un conveni singular, donat el pes de la ciutat i de l’EMT, empresa municipal totalment pública que transporta a més del 50 % dels viatgers de l’àrea metropolitana.

Després de la firma del conveni, l’Ajuntament delegarà en l’AMTV les competències en matèria de transport públic regular de viatgers en tot allò que resulte necessari per al disseny de directrius globals o definició de polítiques de coordinació interadministrativa en l’àmbit metropolità, però continuaran sent municipals aquelles que afecten exclusivament l’àmbit local de València.

Quant al cost la creació de l’estructura operativa de l’Autoritat Metropolitana de Transport, ho assumix la Generalitat amb una aportació de 14 milions d’euros. I pel que fa al sistema de finançament, l’EMT mantindrà com propi el finançament resultant dels ingressos que li aporten els viatgers que facen ús de la xarxa d’autobusos de l’empresa per mitjà de títols propis d’este operador de transport, mentres que l’autoritat Metropolitana ATMV ingressarà les aportacions dels usuaris del sistema de transport per títols combinats que afecten més d’una empresa, sense perjuí de les compensacions que procedisca abonar a l’EMT com a conseqüència dels sistemes tarifaris combinats. La vigència inicial del conveni és de sis anys, prorrogables quatre anys més.

Durant la sessió plenària s’ha donat també compte a la Corporació de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme pel qual s’aprova definitivament la Modificació Puntual del Pla Especial de Reforma Interior del barri del Carme, en la qualificació dotacional de la plaça Tavernes de la Valldigna, número 4. PP i Ciutadans han pres la paraula per a reiterar el seu rebuig a esta actuació, per la manera en què s’ha tramitat.