La ciutat de València ha posat damunt la taula la necessitat i la importància d’afavorir un canvi generacional en l’activitat agrària i en les persones que sostenen l’activitat agrícola local. També s’ha assenyalat la necessitat de trobar aliances i dinàmiques col·laboratives a l’àrea de la gestió de la producció i distribució d’aliments, que es base en els conceptes de sostenibilitat, justícia i accessibilitat.
La regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha exposat estes reptes de futur davant l’assemblea d’alcaldes, i ha transmès el missatge de València a la pròxima ciutat que acollirà la Trobada Anual i Cim d’Alcaldes del Pacte de Milà 2017. En eixe missatge, Castillo ha recordat la proposta d’accions encaminades a generar un sistema alimentari local més sostenible implantades a València, com és el Consell Alimentari Municipal, la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, l’Observatori Local de la Sostenibilitat Alimentària o el distintiu “Porta ApHorta”, entre uns altres.
Castillo ha subratllat la necessitat d’un recanvi generacional en les persones que sostenen l’activitat agrícola local, ja que és una població molt envellida. Després de la seua intervenció, s’ha realitzat el lliurament dels Premis Pacte de Milà 2017, amb sis premis esment especial i dos premis amb dotació econòmica.
A més, els representants de FAO i el Secretariat tècnic del Pacte de Milà han rebut les conclusions de les Jornades Agroecològiques “Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles”, que es van celebrar del 15 al 16 de setembre en la nostra ciutat.
UN ESPAI D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES
Durant la sessió del matí, varis dels representants municipals participants han exposat davant els mitjans de comunicació les seues impressions sobre la trobada. La representant de l’Ajuntament de Copenhaguen (Dinamarca), Pia Allerslew Simonsen, ha subratllat la importància d’escoltar les experiències d’altres ciutats i aprendre d’elles en el camp de la gestió de l’alimentació i de la sostenibilitat. Simonsen ha assegurat que durant estes jornades estan aprenent molt de les iniciatives que està impulsant l’Ajuntament de València, i que poden resultar de gran interès per al seu país.
Per part de l’Ajuntament de Nova Delhi (Índia) ha intervingut Kamal Jeet Sehrawat, qui ha subratllat el desafiament al que s’enfronten els municipis del segle XXI, i l’oportunitat que este cim suposa per a poder desenvolupar un treball conjunt. Ha felicitat a l’Ajuntament i a la ciutat de València per l’organització de la trobada i ha destacat l’esforç realitzat per a fer possible esta plataforma de discussió i d’aprenentatge mutu.
Finalment, Óscar Humberto Évora, de Praia (Cap Verd), ha subratllat l’interès de totes les ciutats que han pres part en uesta trobada d’intercanviar criteris, experiències i accions, i de discutir sobre les diferents maneres d’abordar una qüestió bàsica com és l’alimentació i la sostenibilitat en el món actual.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït totes estes intervencions, i ha posat en valor la presència dels nombrosos alcaldes i representants municipals que han acudit a este cim de València. Ribó ha assegurat que el principal objectiu de la trobada és “transferir coneixements i aprendre uns d’uns altres, de les diferents experiències i millores”.
DIA DE L’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE, CITIZEN FOOD DAY,
Durant la sessió de la vesprada, la ciutat de València ha fet patent també la seua adhesió a la celebració del Dia de l’Alimentació Sostenible, Citizen Food Day, que impulsa també el desenvolupament i implementació d’un pla d’acció en matèria d’alimentació urbana sostenible. En este context es preveu realitzar, el pròxim any, 2018, una acció simbòlica de conscienciació ciutadana: el pròxim 21 de setembre es convidarà a veïns i veïnes de la ciutat de València al fet que realitzen amb el seu entorn (família, companys de treball, amistats…), un menjar a casa o en restaurant, elaborada únicament amb producte local.
La iniciativa es dirigeix a empoderar a la ciutadania i demostrar la importància del poder ciutadà en les polítiques de canvi en l’alimentació, recolzant amb el seu gest uns sistemes alimentaris sostenibles.