“Les fotos fixes del Cabanyal d’octubre de 2017 i d’octubre de 2023 seran ben diferents. Estem treballant en això. No estem satisfetíssims de tot, però sí que estem treballant en una direcció que és la correcta”. Les regidores Consol Castillo i Isabel Lozano han presentat hui les actuacions que s’estan duent a terme en matèria d’atenció social, ocupació i igualtat.
La delegada de Benestar Social, Consol Castillo, ha recordat que la població del Cabanyal “és una població vulnerable, que s’ha vist sotmesa a situacions i conflictes de convivència que denuncien una part dels veïns”. Estes situacions, ha assegurat, “són la conseqüència de les polítiques dutes a terme durant els mandats anteriors, que han ocasionat una societat que està fracturada no sols des del punt de vista urbanístic, sinó també des del punt de vista social”.
Castillo ha explicat que esta situació del barri és “una espècie de ferida gangrenosa, que nosaltres estem ajudant a suturar”. “I no serà una curació fàcil, ràpida ni immediata”, ha afirmat, “però estem actuant en profunditat i a molts nivells, i encara que de manera lenta, ja comença a poc a poc a haver-hi resultats”. De fet, ha assegurat la regidora, “sabem que, per exemple, obrir un carrer és una cosa molt més ràpida que modificar pautes d’intervenció, sistemes de valors, regles de convivència i trencar dinàmiques establides”.
En termes pareguts s’ha expressat la regidora d’Igualtat i d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, que ha destacat que el Govern de la Nau està “actuant en tots els fronts”. “Ha costat molt portar i posar en marxa alguns programes, EDUSI, ARRU, Confiança…, perquè són plans complexos; però ja a partir del pròxim exercici, 2018, els resultats començaran a ser evidents”.
Pel que fa a les actuacions en matèria de servicis socials, que es coordinen bàsicament des del Centre Municipal de Servicis Socials Malva-rosa, fins a final de setembre s’havien concedit 323 ajudes d’emergència social per un import de 114.000 euros. Es tracta d’ajudes per a situacions puntuals d’emergència, no de caràcter periòdic, com les que s’atorguen per a poder afrontar el pagament del lloguer, donar fiances d’entrada en lloguers o per a afrontar deutes amb els servicis de subministrament d’aigua, gas o llum.
En el cas de l’atenció a menors, s’ha firmat un conveni amb l’ONG El Arca de Noé, que treballa amb col·lectius de gran exclusió, sobretot en l’àmbit de Natzaret i el Cabanyal. Així mateix, per segon any estan en marxa el conveni amb els veterans del València CF de lluita contra l’absentisme escolar, per mitjà d’un programa que vincula l’assistència a l’escola i el bon rendiment escolar amb l’assistència a l’escola de futbol del club, i que ja està donant fruits. També està a punt de ser aprovat el projecte d’execució del projecte per a la construcció d’un nou centre per a joves de la plaça de Llorenç de la Flor, en què es donarà l’oportunitat d’eixir d’una conjuntura d’exclusió a 50 joves.
Igualment, s’està actuant per al desallotjament imminent del centre municipal del carrer de la Reina i poder entrar i adequar-lo per al seu servici al barri. I en l’àmbit de la dependència, al centre Malva-rosa cal destacar la labor de dos tècnics dedicats específicament a la realització dels informes preceptius perquè les persones afectades puguen rebre les prestacions que els corresponen.
FINANÇAMENT EUROPEU: VIVENDA, MAJORS I INCLUSIÓ
La regidora Castillo s’ha referit també el programa Col·labora, una proposta d’intervenció colaborativa amb empreses del tercer sector; i també als projectes que cal desenvolupar en el marc del programa EDUSI (Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat) de la Unió Europea: són les iniciatives “No estàs sol”, dirigida a persones majors, o l’oficina d’orientació a famílies en situació de vulnerabilitat, per a la qual es preveu un finançament de 256.000 euros en 5 anys. També compta amb finançament europeu el programa d’accés a la vivenda, ha explicat la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, que ha esmentat la nova intervenció sobre 9 vivendes per a la seua rehabilitació i assignació a famílies vulnerables, després que ja s’haja actuat sobre 4 més. “Per primera vegada en una dècada s’amplia el parc municipal, amb 13 vivendes al Cabanyal”, ha apuntat la regidora.
Lozano ha subratllat la labor de la Comissió de Treball per a la Convivència al Cabanyal, creada específicament per a abordar la recuperació integral del barri, i que està integrada per les delegacions de Benestar Social, Protecció Ciutadana i Inserció Sociolaboral. En este context, Lozano ha esmentat les accions empreses en el marc del programa València Inserix (amb 37 beneficiaris) i els 153 participants en les dos edicions efectuades de cursos i tallers d’inserció social (que han oferit formació en reparació de bicicletes, informàtica o costura, entre altres).
De manera paral·lela, es treballa en col·laboració permanent amb les entitats socials que intervenen en este entorn, com Brúfol, Secretariado Gitano, Alanna i Programa Europeu Romed. I, així mateix, s’ha creat un grup de treball de mediació, la dinàmica de treball del qual és actuar en els casos concrets, cas per cas, en els problemes de convivència, “i que està oferint molt bons resultats”, ha assegurat la regidora.
Isabel Lozano ha conclòs este apartat anunciant la redacció del projecte d’execució, l’any que ve, d’una nova seu de la Universitat Popular al Cabanyal, que s’habilitarà en l’espai que ocupa actualment la guàrdia mòbil de la Policia Local. “La UP”, ha destacat la regidora, “és un recurs sociocultural capital en la dinamització dels barris i contra la degradació”.
Finalment, i quant a les polítiques d’igualtat, Lozano s’ha referit a la, fins ara única, Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament de València, inaugurada l’any passat al carrer de la Reina, “que va ser una aposta decidida per a obrir un espai municipal per a treballar la igualtat entre homes i dones, així com la diversitat LGTB, des dels barris”. Durant el primer semestre de l’any en curs, la Unitat ha desenvolupat un ampli programa formatiu contra les violències masclistes, de promoció del concepte de la sororitat o de biodansa. En el que resta d’exercici hi ha prevista la realització de 5 noves propostes.