Demà comença a València l’esdeveniment mundial de ciutats més important sobre alimentació sostenible: entre el 19 i el 21 d’octubre de 2017, al voltant de 400 delegats, experts i alcaldes i representants de 100 ciutats i 50 països se citen al Palau de Congressos de València amb la finalitat de reforçar el diàleg entre ciutats, territoris, governs nacionals i organitzacions internacionals per a aconseguir sistemes alimentaris sostenibles que vinculen les àrees urbanes i rurals a tot el món.
La iniciativa es remunta al Pacte de Política Urbana Alimentària de Milà, que va posar en marxa la ciutat de Milà amb motiu de l’Expo 2015 i compta amb el suport actiu de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura). Fins al moment, 159 ciutats de tot el món han signat el Pacte de Milà i moltes altres ciutats d’Espanya i de l’estranger planegen adherir-se durant l’esdeveniment d’esta setmana.
Entre els participants confirmats s’inclouen, entre altres, els alcaldes de València, Barcelona, Copenhaguen, Milà, Nouakchott, Nova Delhi o West Sacramento, entre altres, així com experts de renom com Graziano da Silva (director general de la FAO), Edward Rubin (coordinador de l’informe especial de 2005 del Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic –IPCC– i guanyador del Premi Nobel de la Pau), Gary Gadner (Worldwatch Institute Washington) i l’activista senegalesa en defensa dels drets humans i de la dona Bineta Diop. L’esdeveniment serà retransmés en directe a través de l’enllaç <www.valenciacapitalsostenible.org>.
Demà dijous, dia 19, el Secretariat del Pacte de Milà, la FAO i diverses xarxes de ciutats desenvoluparan les seues jornades de debat i treball ja a València. S’abordaran la planificació dels sistemes d’alimentació sostenible, el paper de les ciutats en la seguretat alimentària i la nutrició i els avanços aconseguits fins al moment. Així, hi haurà diferents reunions tècniques i sessions de treball organitzades per i amb la participació del Secretariat del Pacte de Milà, FAO, ONU Hàbitat i diverses xarxes de ciutats com Eurocities o RUAF. Els temes per al debat inclouen el paper de les ciutats en l’orientació dels sistemes alimentaris sostenibles, la forma en què els sistemes de governança del sistema alimentari contribueixen a la implementació dels protocols marc internacionals com els Objectius de Desenvolupament Sostenible o la Nova Agenda Urbana.
La cimera d’alcaldes començarà amb un acte inaugural el divendres dia 20, a les 10 h del matí, a la qual seguirà el debat d’alcaldes i alcaldesses, com a fòrum mundial del municipalisme. Un altre dels moments culminants d’estos 3 dies serà la lectura de la Declaració de València el divendres a les 12.50 h, una crida d’acció dirigida a les ciutats i als grups d’interés internacionals per a donar suport a sistemes alimentaris sostenibles i contribuir a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, l’Acord de París sobre canvi climàtic o la Nova Agenda Urbana adoptada pels membres de les Nacions Unides a l’octubre de 2016. Les ciutats tenen una nova responsabilitat com a força impulsora de polítiques internacionals en tots estos àmbits i el Pacte de Milà oferix una plataforma única per al canvi i l’acció.
Un altre punt que cal destacar de l’agenda serà l’anunci dels guanyadors dels Premis Pacte de Milà d’enguany i la selecció de la ciutat que acollirà la pròxima edició de la Trobada Anual i Cimera d’Alcaldes del Pacte de Milà en 2018.
Les jornades es completaran el dissabte amb diversos esdeveniments destinats a la transferència de coneixements i intercanvi d’experiències i cooperació entre experts mundials en alimentació i sostenibilitat. Per a això, es comptarà a València amb la presència d’experts internacionals de prestigi reconegut.
TREBALL DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
L’Ajuntament de València i el Comissionat per a la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible oferiran informació puntual de les diferents sessions que es desenvoluparan en l’àmbit de les jornades, tant a través de notes de premsa com de les seues xarxes socials @AjuntamentVLC, @vlcapsostenible i @FoodPolicyMi, així com en la web <http://valenciacapitalsostenible.org>, on també trobaran informació completa sobre la Trobada, els seus participants, propostes i conclusions.
Recordem que tots/totes els/les periodistes que desitgen assistir a la Trobada Anual i Cimera d’Alcaldes per l’Alimentació Sostenible entre el 19 i el 21 d’octubre han de registrar-se i ser acreditats/ades per l’organització per endavant. No hi haurà possibilitat d’accés als esdeveniments sense acreditació prèvia o passe de premsa vàlid.
Per a tindre accés a una acreditació es pot omplir el formulari d’inscripció en línia següent:
CASTELLÀ: https://goo.gl/fux85x
VALENCIÀ: https://goo.gl/wbbhxw
ANGLÉS: https://goo.gl/fqatp2
FRANCÉS: https://goo.gl/cn1gmh
A més, es poden visualitzar en directe les jornades per streaming a través de la pàgina web <http://valenciacapitalsostenible.org>.
www.valenciacapitalsostenible.org