La Regidoria d’Igualtat i Inserció Sociolaboral ha posat en marxa un taller col·laboratiu amb l’objectiu de fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere i inclusiva en el camp del planejament i el disseny urbà a la ciutat de València. Es tracta de fer realitat l’aposta del Govern Municipal per la formació del personal municipal.
Durant la inauguració del taller, la Regidora Isabel Lozano ha explicat la importància que té esta iniciativa per a tots i totes perquè, ha assegurat, “la nostra mirada a l’hora de construir ciutats està condicionada; i per això, este taller és una bona oportunitat per a arribar a tindre una mirada més global, amb la finalitat de construir una ciutat més igualitària i més democràtica”.
Un total de 31 persones que pertanyen als diferents serveis de l’Ajuntament de València, en la seua majoria a les àrees d’Urbanisme, Habitatge, Jardins i Mobilitat participen en el taller formatiu, denominat “València: reflexionant la ciutat inclusiva”, el qual constarà de cinc sessions – teòriques i pràctiques- de 25 hores en total.
El disseny i la direcció de les jornades estan a càrrec de dos arquitectes docents de la Universitat Politècnica de València: Eva María Álvarez i Carlos Gómez, amb acreditada experiència en este àmbit. En elles, es facilitaran rutines de treball que incorporen la diversitat d’activitats associades a la cura i a la vida diària de totes les persones. Així mateix, es formarà a les persones responsables de la planificació i disseny de la ciutat en matèria de gènere i conciliació a la planificació urbana.
“Espere que no siga solament formació sinó que siga estimulant per a totes les persones que participen, animant-les que gaudisquen amb l’experiència, ha apuntat la Regidora d’Igualtat.
La iniciativa que es basa en experiències concretes de València amb qüestions de taller i visites a l’entorn urbà, tractarà de pal·liar els desequilibris a l’hora de definir estratègies d’intervenció a les ciutats, garantint un accés i gaudi de l’espai públic en igualtat de condicions per a tota la ciutadania.
D’esta manera, s’exposarà una recopilació de bones pràctiques ja produïdes a la ciutat relatives a l’aplicació de la perspectiva de gènere i inclusiva, a més de noves línies d’actuació enfocades en la vida quotidiana que ja són vigents en altres ciutats com Viena, Copenhague, Londres i Bilbao. A més, es faran vídeo conferències amb les diferents arquitectes presents que ja han introduït mesures concretes i efectives en els plans urbanístics des d’una perspectiva de gènere.
Gràcies al taller que se succeirà al llarg dels dies 24 d’octubre i 7,14, 28 de novembre, els i les participants analitzaran, estudiaran i proposaran accions sobre un entorn urbà concret, per millorar la formació de mesures que permeten l’accessibilitat i la participació inclusiva a l’hora de prendre decisions en les línies estratègiques de les ciutats.
Tot el treball es gravarà i es penjarà a la pàgina web de l’Ajuntament per tal que la gent puga conèixer de primera mà l’experiència a través de les diverses reflexions i opinions sobre els diferents llocs analitzats.