El llibre Amb molt de gust, editat per l’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia, recull un vocabulari en valencià (i amb imatges) de productes relacionats amb l’alimentació, amb la traducció de cada nom a sis idiomes més (castellà, anglés, francés, alemany, italià i portugués). L’exemplar, presentat hui amb motiu del Dia Internacional de l’Alimentació i com a preàmbul de la cimera d’alcaldes i alcaldesses que es reuniran a València del 19 al 21 d’octubre per a reflexionar sobre l’alimentació sostenible, també explica dos dels cultius tradicionals valencians, l’arròs i la xufa.
L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, i altres membres de l’equip de govern, ha presentat juntament amb el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, “esta guia que recupera i dignifica, al mateix temps que universalitza, el nom en valencià dels aliments”. Així, segons ha explicat l’alcalde, este llibre contribuirà a la difusió de la forma valenciana de molts productes, fruites, verdures, cereals, inclús espècies aromàtiques, amb l’objectiu de promocionar el valencià en un dels àmbits d’ús més quotidià.
Joan Ribó, que ha assegurat que la manera d’alimentar-se condiciona la vida de les persones, ha recordat “el compromís de la ciutat de València, que vol contribuir perquè l’alimentació mundial siga cada volta més adequada i sostenible”. “Volem ser un referent permanent, aportar una mil·lenària cultura alimentària lligada a una horta única i pròdiga, a tradicions centenàries com la tira de comptar, als seus mercats tan singulars, la riquesa i varietat d’una oferta que es denomina en sis idiomes en la publicació que hui presentem, lligada a la capitalitat mundial”, ha reiterat.
Pel que fa a la cimera que se celebrarà esta setmana a València, l’alcalde ha explicat que es tracta d’una cita “sobre l’alimentació i la seua relació directa amb la salut, sobre la falta d’alimentació, sobre l’oportunitat i la necessitat de millorar i canviar hàbits, d’alimentar-nos d’una manera més sana, de frenar el malbaratament d’aliments”.
Per la seua banda, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha afirmat que la designació de València com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, condició en el marc de la qual se celebrarà la cimera de responsables municipals esmentada, “és un fet sociocultural d’especial rellevància no sols pel que significa de punt de trobada dels representants de les ciutats que han subscrit el Pacte de Milà, sinó també perquè exemplifica la voluntat d’esdevindre una ciutat més justa, solidària i compromesa amb els objectius de reduir el malbaratament d’aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic per mitjà d’un sistema sostenible de producció d’aliments”.
Tant l’alcalde com el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han agraït la tasca del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, encarregat de la redacció dels apartats dedicats als cultius tradicionals. A l’acte també han assistit la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo; el regidor de Comerç, Carlos Galiana; la regidora de Cultura, Gloria Tello, i els regidors M. Àngels Ramon-Llin i Manuel Camarasa. També estaven presents l’alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, i l’alcaldessa de Godella, Eva P. Sanchis i Bargues, i diversos acadèmics de l’AVL.