La primera fase del Parc Central, la que dóna al barri de Russafa, s’obrirà per als veïns i veïnes abans de les pròximes Falles. Ho ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, durant la seua intervenció al Debat de l’Estat de la Ciutat, en la qual s’ha fet ressò de la seua aposta “de fer de València una ciutat còmoda, amable, on la gent isca a gust de la seua casa per a relacionar-se, una ciutat de places i parcs”.
Joan Ribó ha explicat que una de les estratègies del Govern de la Nau “és recuperar i ampliar l’espai públic per a la ciutadania en parcs i jardins”. Pel que respecta al Parc Central, ha recordat que ja estan enllestits els projectes de les naus de Ribes que es dedicaran a activitats culturals i a la Universitat Popular.
“Però hi ha més parcs i jardins en procés d’execució i en projecte, com per exemple, el Parc Lineal, el de les escultures de l’IVAM i tots aquells que han sigut demanats per la ciutadania i compten amb partides dels pressupostos participatius, com és el cas del parc de l’ermita d’Orriols”, ha manifestat l’alcalde que ha relacionat la gestió d’estos espais verds amb les polítiques de mobilitat, d’espai públic i d’urbanisme.
Entre els projectes urbanístics desenvolupats per a transformar places en espais públics, Joan Ribó ha remarcat el de la conversió de la plaça de la Reina en zona de vianants. “Està en marxa ja la redacció del projecte per a fer-la i també per a modernitzar-ne el pàrquing”, ha aclarit l’alcalde que també ha parlat “de la costosa inversió de l’aparcament, adquirit sense finalitzar, en la plaça de Bruges, que volia ser una faraònica estació de metro de la inacabada línia T2”.
L’alcalde ha explicat “que este aparcament fonamental per al Mercat Central tenia un disseny surrealista, ja que disposava d’eixida de cotxes però no d’entrada”, i dirigint-se als edils populars els ha manifestat “que no patisquen, perquè el Govern de la Nau arreglarà els seus embolics”. De fet, ha anunciat, “d’ací poques setmanes es licitaran les obres i els anuncie que molt previsiblement en primavera començaran a entrar les màquines”.
Pel que fa als anuncis que Ribó ha fet en el seu segon Debat de l’Estat de la Ciutat com alcalde, celebrat aproximadament en l’equador del seu mandat, també cal destacar l’organització d’un procés participatiu, amb arquitectes i urbanistes, per a trobar la millor solució per a la plaça de l’Ajuntament “que ha de deixar de ser una gran rotonda i passar a ser un espai perquè el disfrute de la ciutadania, com ocorre amb les places majors de quasi totes les grans ciutats europees”.
A este respecte l’alcalde ha recordat que l’últim diumenge de cada mes l’equip de govern tanca al trànsit la plaça de l’Ajuntament per a realitzar distintes activitats. I “l’èxit, sempre està assegurat. Perquè la gent té desig de plaça, però plaça de veritat, de poble, d’un lloc d’esplai i convivència com ara també ho és la Marina de València”.
Al parlar de la Marina, Joan Ribó ha afirmat que finalitzarà l’any 2017 amb un balanç positiu d’ingressos enfront de despeses, sempre que deixem de banda el deute heretat del passat, i ha aprofitat per a reivindicar, de nou, “la seua condonació per part de l’Estat d’igual forma que es féu amb les inversions de les olimpíades de Barcelona o les inversions de l’Expo de Sevilla o de Saragossa”.
CIUTADANIA DE PRIMERA ALS POBLES DE VALÈNCIA
Joan Ribó també ha aprofitat el fòrum de debat per a donar compte de les propostes del seu govern per als barris de la ciutat i ha ressaltat que el veïnat dels pobles és ciutadania de primera com qualsevol altre ciutadà o ciutadana de València. I esta política es confirma amb accions com, per exemple, la posada en marxa de les Juntes Municipals dels Poblats del Nord, Oest i Sud, i la constitució de noves en el primer trimestre de 2018.
“I el veïnat d’estos pobles també ha sigut testimoni de les polítiques de la Regidoria de Mobilitat Sostenible que, entre altres mesures, ha reforçat el transport públic a través de l’EMT que comptarà amb dos noves línies d’autobús”, ha afegit l’alcalde que ha argumentat la seua tesi amb dades: “En els set primers mesos d’enguany hem transportat 2,2 milions de viatgers més que l’any passat, és a dir, una pujada global del passatge de més del 4%”.
“Hem duplicat el servici de quatre línies nocturnes d’autobús, i hem aconseguit un augment del 22% de viatgers en elles. Ara farem un nou esforç amb dues noves línies nocturnes: la N3, que connectarà el centre amb Campanar, Benimàmet i Beniferri, i la N8, que connectarà el centre amb la façana marítima”, ha manifestat l’alcalde.