Tant l’alcalde, Joan Ribó, com la regidora de Turisme han expressat avui la postura de l’Ajuntament de València a favor de què la gestió del tribut turístic que es puga implantar a la Comunitat Valenciana estiga en mans dels municipis. Tots dos defensen que la tramitació de la llei que ha de definir este concepte es recolze en el consens amb el sector, i que el que s’arreplegue amb l’impost revertisca a la ciutadania.
L’alcalde ha subratllat que, si bé són Les Corts les que han de legislar i la Generalitat engegar la iniciativa, “són els municipis els que han d’aplicar la norma segons cadascuna de les seues realitats”. A preguntes dels periodistes, en el marc de la inauguració d’Hàbitat, en Fira València, l’alcalde ha explicat que “el turisme de València no és el mateix que el de Canet d’en Berenguer o el de Benidorm, Morella o Torrevella –ha assenyalat Ribó- i per açò és imprescindible que els municipis puguen concretar aquest tribut turístic com consideren, o fins i tot no concretar-ho, en funció la seua situació i circumstàncies. El marc ho ha de posar la Generalitat, però la seua concreció l’hem de posar els municipis”.
Ribó ha defensat que esta eina ha d’utilitzar-se des de la flexibilitat perquè són moltes les realitats i les possibilitats en l’àmbit del turisme. Fins i tot en una mateixa població hi ha diferències substancials, per exemple, entre els hotels o els apartaments turístics, ha argumentat, ja que els primers són generadors d’ocupació, enfront dels segons.
Finalment, l’alcalde ha expressat el seu convenciment que, si s’engega este tribut, la recaptació que es derive d’ell ha de revertir sobre la ciutadania. “El tribut ens ha d’ajudar a pal·liar alguns dels dèficits que tenim tant en promoció del turisme com en un augment del cost dels servicis per al seu funcionament”, ha indicat Ribó. L’alcalde ha assenyalat com a imprescindible apostar per la sostenibilitat i la viabilitat futures del sector, al mateix temps que ha explicat que les despeses per a les arques públiques que es deriven de l’entrada de visitants, també ha de revertir a ajudar a millorar servicis públics com la neteja, la mobilitat o la seguretat en la ciutat.
Tant l’alcalde com la regidora de Desenvolupament Econòmic i Turisme han defensat la necessitat de treballar des del “consens entre el sector turístic, la Generalitat, que és qui ha d’articular, i els municipis”.