El ban municipal que regularà el dia a dia de la ciutat de València durant la celebració de les Falles de 2018 s’elaborarà com cada any a partir de les aportacions que les forces de seguretat i els diversos servicis municipals implicats aporten a partir de l’anàlisi de les experiències prèvies. En este procés es tindran presents les aportacions de diversos col·lectius fallers i, com a novetat, també veïnals i de comerciants mitjançant mecanismes de diàleg que el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha anunciat que obrirà en els pròxims dies.
“La participació de totes i tots, la convivència i la seguretat de la festa seran tres premisses que ens conduiran a l’elaboració del ban de Falles l’any que ve redactat pels servicis municipals”, ha explicat Fuset, qui ha afirmat que enviarà un comunicat a representants d’entitats veïnals, de consumidors i comerciants per poder incorporar la seua visió a la regulació del ban municipal. A més, com l’any passat, es tornarà a escoltar als agents fallers, entre els quals enguany, a banda de la Interagrupació i els delegats de sector de Junta Central Fallera, també es contactarà amb Federacions com les que engloben a les Falles d’Especial i de 1a.
“Tota la ciutat forma part de la gran festa que són les Falles i per això el Govern de la Nau ha obert la possibilitat que representants de diversos col·lectius fonamentals en el dia a dia de la nostra ciutat i de les Falles facen les seues aportacions per millorar el funcionament i la convivència d’una festa que és Patrimoni de la Humanitat”, ha dit Fuset. En primera instància la Regidoria enviarà una carta per recollir les propostes dels diversos col·lectius al ban i en rebre les propostes els diferents servicis municipals involucrats les valoraran i es mantindran les reunions necessàries.
Precisament la millora de la convivència durant la darrera edició de les Falles va permetre reduir les queixes veïnals en un 62 per cent. “És un resultat molt positiu, fruit del gran esforç fet per totes i tots. Volem incidir en eixa col·laboració per restringir al màxim els inconvenients, aprofitar tot el potencial de la festa i facilitar al màxim un clima òptim de convivència, seguretat i respecte”, ha afirmat Fuset, qui ha recordat que el ban de Falles d’enguany ja va regular, per exemple, els mercadets d’artesania, les parades d’alimentació, les vies d’evacuació i la instal·lació de les carpes, amb mesures que van redundar en una convivència millor i una disminució notable de les molèsties que tradicionalment es generaven durant la celebració de Falles. “Enguany volem repetir l’experiència i millorar-la, perquè el resultat redundarà en benefici de totes i tots, dels fallers i falleres i, en general, del conjunt de veïns i veïnes de la ciutat”, ha assegurat Fuset.
El regidor ha manifestat que la seguretat de les celebracions serà un altre eix central en l’elaboració del ban municipal. “La seguretat, marcada per les directrius dels seus responsables, serà el marc que englobarà totes les converses i totes les aportacions que formen part finalment del ban municipal de Falles l’any que ve”, ha afirmat Fuset.