La regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València de l’Ajuntament de València està promovent diferents iniciatives i projectes que tenen com a protagonista a la palla de l’arròs, un residu agrícola que resulta inconvenient tant cremar com abandonar en els camps després de la recol·lecció, pròxima a començar. Amb estes iniciatives s’obrin possibles usos com la seua ocupació per a produir diferents classes de bolets, convertir-ho en aliment per a la ramaderia barrejat amb pell de taronja, als quals se sumen uns altres com a fabricació de paper o construcció de mantes d’ús en jardineria.
La importància que l’Ajuntament de València, en general, i la regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València concedeix a cercar alternatives que permeten donar una eixida sostenible a la palla que s’obté del cultiu de l’arròs té un dels seus últims reflexos en el projecte de desenvolupament d’una incubadora agroalimentària, AGRO-LAB, basada en la producció de proximitat i en l’economia circular. Cal destacar que una de les dues propostes seleccionades, i que seran desenvolupades amb suport municipal, contempla utilitzar la palla de l’arròs ecològic per a la producció de diferents varietats de bolets.
En la presentació d’esta proposta, la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València va destacar “les bones perspectives de desenvolupament i el gran recorregut empresarial d’aquesta proposta que té com a protagonista la palla de l’arròs i que substancia la idea d’economia circular i alhora pot aportar un producte alimentós saludable, de quilometro zero i sostenible”.
Una altra de les iniciatives municipals directament relacionades amb l’ocupació i posada en valor d’aquest residu agrícola s’articula a través d’un projecte LIFE dotat amb un pressupost d’1.174.439 euros, dels quals un 60% és finançat per la Unió Europea. En este cas l’objectiu és desenvolupar nous mètodes i pràctiques innovadores per a dotar de valor econòmic a la palla de l’arròs, de manera que tinga una utilitzeu posterior i els agricultors del Parc Natural de l’Albufera els agricultors puguen vendre-la a tercers, evitant així el seu crema o descomposició. El projecte es realitza en col·laboració amb la regidoria de Devesa Albufera y amb La Unió de Lllauradors.
Aquest projecte se centra a desenvolupar la conversió de la palla de l’arròs, barrejada amb pell de taronja, en un nou aliment ecològic per a la ramaderia que siga competitiu en el mercat. “Des de l’Ajuntament pensem que s’ha de caminar cap a projectes que dinamitzen l’agricultura de la nostra ciutat i exploren tots els camps econòmics alternatius possibles amb propostes innovadores i sostenibles com la qual en aquest cas té com a protagonista dos productes com la palla de l’arròs i la pell de taronja”. Es tracta d’un projecte públic-privat compta amb un pressupost d’1.166.939 euros, finançats parcialment per la Unió Europea.
També està en marxa un altre projecte que treballa en la possibilitat de barrejar la palla de l’arròs amb residus plàstics igualment procedents i utilitzats en l’activitat agrària, amb l’objectiu de poder utilitzar-los per a finalitats com podria ser la fabricació de determinat mobiliari urbà.
D’altra banda, també s’està treballat conjuntament amb la regidoria de Comerç per a elaborar un compost d’alta qualitat a partir dels residus orgànics generats per Mercavalència.
Finalment, davant l’inici de la recol·lecció de l’arròs, i amb l’objectiu de contribuir a disminuir l’impacte ambiental que suposa la palla del, la regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València, a través del Consell Agrari Municipal, posa a la disposició dels agricultors tres màquines trencat empacadores per a facilitar l’embalat de la palla de l’arròs.
L’objectiu és que tota la palla siga retirada i evitar que es quede en els camps després d’arreplegar la collita, produint-se la seua descomposició en condicions de falta d’oxigen, la qual cosa pot comportar la seua putrefacció i convertir-se en un problema ambiental i social