La Junta de Govern Local ha donat el primer pas per a l’aprovació del projecte d’ordenança municipal presentat per la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, per a regular el procediment d’atorgament d’autoritzacions per a la gestió dels horts urbans a la ciutat de València. La nova ordenança és la primera que es fa sobre esta matèria a la nostra ciutat i també és la primera que contempla la gestió de l’espai públic directament per part del veïnat de la ciutat. Haurà de ser aprovada en sessió plenària.
“Amb esta ordenança donem un pas avant en el tractament de les zones urbanes en relació a la seua història i tradició i cedim la gestió a la ciutadania en uns espais que volem promoure des del Govern de la Nau, els horts urbans, una alternativa d’oci saludable per a tots els veïns i les veïnes que s’interessen per l’agricultura tradicional”, ha explicat Soriano.
L’objectiu del nou reglament és “organitzar una activitat lúdica i educativa que fomentarà la participació de la població en la recuperació i el manteniment d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient a través dels horts urbans, una proposta que promou la idea de desenvolupament sostenible i contribuïx a conservar el patrimoni agrícola de l’horta en un any molt important per a la nostra ciutat per la Capitalitat Mundial de l’Alimentació”, ha afirmat la regidora.
L’ordenança establix que els horts urbans se situen en parcel·les municipals d’ús públic, amb una tanca perimetral i portes d’accés que permetran el veïnat passejar-hi en horaris determinats. L’autorització per a l’ús d’eixos espais serà gratuïta.
També s’assenyalen com a objectius de la creació d’horts urbans el foment de la participació ciutadana, la promoció de l’educació ambiental amb una producció amb finalitat educativa, d’oci i d’autoconsum i l’adquisició de valors que motiven a interessar-se per la conservació de la biodiversitat.
La nova ordenança explica qui pot sol·licitar l’adjudicació dels espais i com s’ha de fer i determina que la duració de cada autorització no podrà excedir els quatre anys i no és transmissible a terceres persones. Les entitats autoritzades hauran de garantir el desenvolupament de l’activitat agrícola i fer-se càrrec de les despeses de manteniment ordinari de les instal·lacions, com ara la neteja, la reposició dels elements de tancament d’accessos (cadenats, forrellats, etc.), la reparació de les malles i dels sistemes de reg quan l’avaria se’n derive de l’ús, l’adquisició dels productes necessaris per al manteniment de la terra i qualsevol altra despesa ordinària que siga necessari escometre en funció del deteriorament de les instal·lacions provocat pel seu ús i aprofitament.
Per al seguiment i control de la gestió dels horts urbans l’Ajuntament adscriurà el personal tècnic corresponent que tindrà la consideració d’autoritat en l’exercici de les seues facultats d’inspecció. Entre les normes d’obligat compliment està la necessitat de destinar els espais al conreu d’espècies vegetals típicament hortícoles i de regadiu i l’obligació de no malbaratar l’aigua. L’ús es limitarà a l’horari de 7 del matí a 7 de la vesprada, mentre que a l’estiu s’allargarà fins les 9 de la nit.
El règim d’ús dels horts contempla la possibilitat que als espais dels horts urbans hi haja visites d’escolars, “una oportunitat per a incidir en la posada en valor de l’activitat, inculcar valors sobre l’agricultura tradicional i aquells lligats a la terra i la natura”, ha destacat Soriano.