Els bans tenen una significació i una tradició social en la història de la comunicació valenciana. Amb la premissa de recuperar el seu paper com a testimonis del dia a dia dels municipis, el Museu d’Història de València presenta demà dijous l’exposició temporal La veu de la ciutat. Dos segles d’història a través dels bans, que inaugurarà la regidora de de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello.
L’exposició La veu de la ciutat reunix una selecció de 50 bans en paper emesos des de 1800 fins a l’actualitat, que resumixen la història de la ciutat en els últims dos segles. Es tracta d’un projecte comú entre el Museu d’Història de València i l’Hemeroteca Municipal, que custodia la col·lecció completa, composta per més de 4.000 bans.
A pesar del llenguatge institucional i els tecnicismes emprats pels bans, estos es conformaven com una font social i cultural d’interés, ja que “sobre tot ens parlaven de la vida quotidiana, del quefer diari dels veïns i les veïnes”, en paraules de Glòria Tello. Els bans són una radiografia de l’època i una forma de comunicació que hui dia té valor històric “És una col·lecció, en aparença humil, però que és revela com una joia històrica quan la coneixes. Em referisc als bans, translació al paper de les crides i pregons que el consistori feia per comunicar-se amb la ciutadania”, ha destacat la regidora de Cultura.
L’exhibició es completa amb obres d’art, fotografies, i objectes que guarden relació amb l’enunciat dels bans per a facilitar-ne la comprensió. Podrà visitar-se fins al 7 de gener de 2018, dins de l’horari habitual del museu, amb entrada lliure i gratuïta.