L’Ajuntament de València, amb els de Barcelona, Madrid, la Corunya, Santiago, Saragossa, Cadis, Ferrol, Osca i Terrassa han defensat hui conjuntament l’autonomia municipal front a les esmenes “presentades per PDeCAT i Ciutadans al projecte de Llei de Contractació Pública, perquè són un nou intent per a retallar les competències locals, ja que posa impediments als diferents processos de municipalització que s’estan duent a terme”, tal i com ha explicat l’alcalde Joan Ribó.
Les esmenes presentades per estos dos partits proposen la modificació de diverses lleis, com la Llei de Bases del Règim Local i el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local, aprovat per Reial decret Legislatiu 781/1986 del 18 d’abril. Com ha explicat l’alcalde, “estos atacs a l’autonomia municipal en forma d’esmenes busquen afegir burocràcia als processos de municipalització. Al mateix temps, volen provocar que els processos queden en mans dels organismes de defensa de la competència, especialment en els casos de monopoli del servici. Quedaran també supeditats al visat d’altres administracions, i la incorporació dels treballadors i treballadores subrogats es farà tenint un impacte en la taxa de reposició i, per tant, consumint oferta pública, ja de per si limitada per les successives Lleis Generals de Pressupostos de l’Estat”.
“Les esmenes que presenten estos dos partits polítics”, afirma l’alcalde, “en el fons busquen paralitzar els processos de possibles internalitzacions, ja que en les Lleis de Pressupostos contemplen sempre limitacions en l’increment de les plantilles i en la massa salarial, i això repercutix directament sobre la capacitat a l’hora d’implementar uns servicis de qualitat a la ciutadania. També pretenen obligar a convocar com a indefinides places de cobertura temporal. I a més, este redactat estableix el caràcter retroactiu de les mesures”.
Per tot això, l’alcalde valora que “estes esmenes pretenen buidar de contingut l’autonomia local, quedant els municipis com a delegacions administratives sense capacitat de decisió en mans de l’estat central o, com a molt, de la comunitat autònoma. També subordinen els drets de les treballadores i treballadors, l’aplicació de la legislació laboral i el respecte als drets de la ciutadania a accedir a servicis públics de qualitat”.
Per estos motius, els ajuntaments de València, Madrid, Barcelona, la Corunya, Santiago, Saragossa, Cadis, Osca, el Ferrol i Terrassa demanen que estes esmenes siguen retirades per a mantindre l’autonomia municipal.
Aquesta nova reivindicació de l’autonomia local té lloc després que el passat 17 de maig l’Ajuntament de València, juntament amb els de Madrid, Barcelona, Saragossa, Valladolid, la Corunya i Terrassa ja presentaren una declaració municipalista per a denunciar les amenaces que suposava a l’autonomia local i el finançament local del llavors projecte dels pressupostos generals de l’Estat per a 2017. En eixe moment, Ajuntaments de diferent signe polític van acudir al Congrés per a reclamar a les forces parlamentàries que protegiren l’autonomia local.
El compromís amb el municipalisme i l’autonomia dels ajuntaments va quedar també exprés en la Declaració de València, firmada al febrer passat per desenes de corporacions locals amb governs municipals impulsats per pràcticament tots els partits polítics amb representació parlamentària